Nő az igény a pénzügyesek iránt

Pénzcentrum2009. április 23. 11:00

Miközben a hírek létszámstopról, leépítésekről szólnak, a könyvelők, számviteli szakemberek iránt megnőtt a kereslet a piacon, és terjed a néhány hónapra szóló munkaerő kölcsönzés is.

A válság hatására megnőtt az igény a munkaerő-kölcsönzés iránt, mivel a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok kevésbé merik felvállalni az új kollégák foglalkoztatásának munkaügyi felelősségét. Inkább hajlandóak a havi béren felül a kölcsönzés költségeit is kifizetni, annak érdekében, hogy határozott időre - jellemzően 3-6 hónapra - kölcsönözzék a szakképzett munkaerőt.

"Ez a fejlemény csak a magyar piacon számít újdonságnak, Nyugat-Európában természetes, hogy a csúcsszezonban akár néhány hónapra is kölcsönöznek könyvelőt." - teszi hozzá Jamniczky Andrea, a BDO Forte Könyvvizsgáló, Pénzügyi- és Adótanácsadó cég Recruitment üzletágának vezetője aki úgy véli, hogy ez a megoldás a munkavállalóknak is jobb, mint egy bizonytalan munkahely, mert így őket a BDO Forte alkalmazza, s azokban az időszakokban, amikor nem közvetítik ki őket megrendelőhöz, a BDO látja el őket könyvelési feladatokkal.

Az ágazatok közül elsősorban az élelmiszeriparban és a mezőgazdaság területén keresnek új kollégákat, de létszámbővülés tapasztalható egyes pénzügyi szakértői szolgáltatások területén is. Kevésbé van szükség új kollégákra a bank és lízingszektorban, a szállítmányozó cégeknél vagy az ingatlan beruházással, értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál.

"Ezen ágazatokban általában jellemző a létszám leépítés, vagy a létszámstop, kivétel a pénzügyes terület, mert ha onnan valaki lemorzsolódik, azt azonnal pótolják. A korábban bankoknál dolgozó, jellemzően pénzügyi végzettségű szakemberek közül sokan jelentkeznek ezekre az állásokra, ám mivel kevés a napi operatív vállalati gyakorlatuk, nehezen tudnak elhelyezkedni vállalati oldalon." - hangsúlyozza Jamniczky Andrea.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jelenlegi gazdasági helyzetben elsősorban a megbízható, szakmailag felkészült, adott esetben vezetési tapasztalattal rendelkező és a nehezebb időszakokat is kiállt pénzügyi szakembereket keresik a cégek. A nagyobb multinacionális cégek tervei között továbbra is szerepel, hogy pénzügyi szolgáltató központjukat országunkba hozzák, ahol ugyancsak idegen nyelveket jól beszélő pénzügyi-számviteli szakemberekre van szükség.

A harmadik munkaügyi terület, ahol piaci növekedés tapasztalható a létszámleépítésekkel függ össze, a felmondások, végkielégítések, szerződések kapcsán az eddigieknél sokkal többrétű munkajogi segítségre szorulnak a vállalatok. Az átstrukturálások, részmunkaidős, vagy rövidített munkahét bevezetése is újfajta tudást igényel, amire a válság előtt a cégeknek nem igen volt szükségük.

Címkék: