Legalább 20 hetes fizetett szülési szabadságot akar az EP

Pénzcentrum2009. április 20. 17:00

Az EP nőjogi bizottsága minimum 20 hetes szülési szabadságot javasol a Bizottság által előterjesztett 18 hét helyett, és azt is kikötné, hogy az első hat hétre a nők fizetésük 100 százalékát kapják, míg a fennmaradó 14 hétre legalább 85 százalékot -írja a bruxinfo.hu.

A nőket a szülés kapcsán a Bizottság javaslatánál is jobban támogatná az Európai Parlament nőjogi bizottsága, amely csütörtökön szavazott a jelentésről. Várhatóan még májusban sor kerül a jelentés plenáris szavazására.

A portugál Edite Esterela által jegyzett jelentést 18 igen, 6 nem és 5 tartózkodás mellett fogadták el a nőjogi bizottságban. Esterela jelentése értelmében az EP a fizetett szülési szabadságot legalább 20 hétben szabná meg, melyből az első hat hétre 100 százalékos "fizetés" (terhességi gyermekágyi segély) járna, a fennmaradó időszakra pedig a szülő nők bére 85 százalékának kifizetésére köteleznék a tagállamokat (tgyás). Jelenleg az Unióban a szülési szabadságok hossza 14 és 28 hét között mozog, de egyes országokban 52 hétre is kiterjedhet, melynek azonban csak egy része fizetett szabadság. Magyarországon a szülő nőket 24 hét szülési szabadság illeti meg, ebből 4 hetet ajánlott a szülés előtt kivenni. Hazánkban jelenleg 24 hétig 70 százalékos terhességi gyermekágyi segély jár a kismamáknak.

A képviselőnő szerint a cél az, hogy az államok pozitív hatást gyakoroljanak az anyák egészségére, lehetővé téve számukra a szülés utáni regenerálódást és a csecsemővel a szoros kapcsolat kialakulását.

A Bizottság 2008 októberében tett javaslatot a szülési szabadság minimális hosszának közösségi szintű meghatározására, melyben a szülés után legalább hat hét kötelező kivételét ajánlja a megfelelő anyatejes szoptatás elősegítésére és a ezáltal jobb mama-baba kötődés megalapozására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nők hátrányos megkülönböztetését elkerülendő a jelentés azt kéri, hogy a szülést követő hat hétre a cégeket kötelezzék a gyermeket vállaló anyák teljes munkabérének a kifizetésére (ez a terhességi gyerekágyi segély, vagy tgyás). A hatodiktól a huszadik hétig terjedő időszakra pedig szintén a 100 százalék kifizetését javasolják, de minimum 85 százalékot. A húsz hetes szülési szabadság alatt a teljes fizetés kiutalását javasolják a képviselők a koraszülöttek, a halva szülött magzatot kihordó, a császármetszéssel szülő, az ikreket világra hozó és a sérült gyermekeknek életet adó anyák esetében.

Címkék: