Hány éves kortól érdemes szakmát tanulni?

Pénzcentrum2009. április 8. 09:30

Visszaállítaná a régi, hároméves szakmunkásképzést az MSZP; javaslatuk szerint a tanulók már a 9. évfolyamon elkezdhetnék a gyakorlati ismeretek elsajátítását.

A szakiskolák maguk dönthetnék el, hogy a jelenlegi képzési formát kínálják-e a hozzájuk jelentkezőknek - azaz csak a 11. évfolyamtól biztosítják a gyakorlati képzést -, vagy már a 9. osztályban megkezdik a szakmai oktatást. A klasszikus, hároméves szakmunkásképzést az 1997-es szakképzési törvény törölte el: azóta a 4-5 éves szakiskolákban az első két évfolyamon csak közismereti tárgyakat tanítanak, és csak a 11. osztályban, 16 éves korban kezdődik a gyakorlati képzés.

A tanárok és a gazdasági szervezetek évek óta szeretnék visszaállítani a régi rendszert. Azzal érvelnek, hogy a szakiskolások a szakma miatt választják ezt az iskolatípust, nem érdeklik őket a könyvek, ezért sokan elhagyják az iskolát, amikor továbbra sem engedik őket a szakma közelébe.

Az ugyanakkor kérdés, hogy a gyakorlati képzés korábbi elkezdése jelent-e megoldást. A szakiskolákba ugyanis elsősorban hátrányos helyzetű, többségében roma diákok kerülnek be, akik a korábbi kudarcaik miatt motiválatlanok, többségük számára ez kényszerpálya. Ezeknek a tanulóknak az alapkészségeik rendkívül rosszak: háromnegyedük egyszerű szövegek megértésére és alapműveletek elvégzésére alkalmatlan.

Azt az általános vélekedést, amely szerint a szakiskolai diákokat nem érdekli az "akadémiai jellegű" képzés, nem támasztják alá a kutatási eredmények, amelyek szerint a szakiskolások háromnegyede tervez valamilyen iskolatípusban való továbbtanulást; közülük 60 százalék érettségit szerezne.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Gyurcsány Ferenc által létrehívott Oktatási Kerekasztal épp az MSZP javaslatával ellentétes irányban tett lépésekkel kezelné a szakképzés problémáját. A korai, 14 éves korban történő iskolaválasztás a szegregáció egyik intézményesített formájaként külön intézménybe - érettségit adó középiskolákba, illetve szakiskolákba - sorolja a jobb, illetve a rosszabb képességű diákokat, így az egyes iskolatípusok tanulói összetétele és teljesítménye között óriási a szakadék.

A kerekasztal tagjai - oktatáskutatók, közgazdászok - ezért későbbre tolnák a pályaválasztást: egységes középiskolában gondolkodnak, ahol a diákok a 10. évfolyamig együtt vennének részt egy általános képzésben, és csak utána válnának szét útjaik a szakképzés, illetve az érettségi irányába.

Címkék:
szakmunkásképzés,