Tippek hogyan élj túl egy céges átszervezést?

Pénzcentrum2009. április 1. 13:00

Majdnem minden cég életében előfordul olyan időszak, van mikor több is, mikor újra kell gondolni a működési folyamatokat, a termelést/szolgáltatást, értékesítést, ami sokszor munkakörök átszervezését is igényli. Az új feletteshez, vagy kollegákhoz való alkalmazkodás nem könnyű, de elengedhetetlen, ha meg kívánjuk őrizni állásunkat.

A csökkenő keresletet, finanszírozási gondokat, végső soron a csőd elkerülését a cégek általában az üzleti folyamatok átszervezésével, reorganizációval igyekeznek megoldani, amibe a létszámleépítéseken túl a megmaradt munkaerővel történő újfajta "gazdálkodás" beletartozik.

Ha tehát meg is őrizzük állásunkat egy ilyen reorganizáció végén, nem dőlhetünk hátra a székünkbe, bele kell tanulnunk az esetleges új feladatokba, és a megváltozott munkakörülményekbe.

Ehhez ad némi tanácsot egy Wall Street Journalnak nyilatkozó humánerőforrás-specialista.

1. Igyekezzünk a legtöbbet kihozni az első meetingből!
Az átszervezést követő első meetingen a lehető legtöbb kérdést fel kell tenni, például az új felettes elvárásairól, az általa jónak tartott munkastílusról, és kommunikációról, vagy akár arról is, hogy az átszervezésnek lesznek-e költségcsökkentő elemei is. Minél többet kérdezünk, annál kevesebb meglepetés érhet minket a jövőben.

2. Végezzünk önértékelést!
Változások, változtatások idején érdemes számot vetnünk önmagunkkal, végigvenni erősségeinket, és gyengeségeinket, azokat a képességeinket, melyeknek korábban hasznát vettük munkánk során, és felmérni, hogy ezek elegendők lesznek-e az új felállásban, az új főnökünk számára is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Ülj le a főnököddel beszélgetni!
Érdemes erre minél előbb sort keríteni, és úgy felkészülni rá, mint egy interjúra, hiszen az új főnök szemében még ismeretlenek vagyunk, "el kell adni magunkat" ismét. Ha túlvagyunk már néhány átszervezésen, vagy cégen belüli változáson, érdemes a korábbi tapasztalatokat, esetleges problémákat átbeszélni, és felhívni a főnök figyelmét, hogy bármilyen kérdésben a rendelkezésére állunk.

4. Tedd fel a kínos kérdéseket!
Ha megérzéseid azt súgják, hogy hamarosan megválik a cég néhány alkalmazottjától, jobb ha inkább megkérdezed főnöködet, hogy mik a szándékaik veled, lesz-e helyed az új szervezetben, felállásban, és hogy ott milyen szerepet szánnak neked. Ha a válasz kellemetlenül is érintene minket, még mindig jobb előre tudni, mi vár ránk, és időben felkészülni arra.

5. Fogadd el az újat!
Az emberek többsége hajlamos arra, hogy a változásokhoz negatívan álljon, és minden új dolgot, munkaszervezési módszert eleve hülyeségnek, a régi jól bevált folyamatok felesleges felbolygatásának érezzen. Jobban tesszük azonban, ha nem mérgelődünk feleslegesen az újdonságokon, hanem inkább alkalmazkodunk azokhoz.

Címkék: