Kovács László 300 millióval távozhat Brüsszelből

Pénzcentrum2009. március 30. 09:15

Több mint egymillió eurót, azaz akár 308 millió is felmarkolhatnak a hivatalukból ősszel távozó EU-biztosok - derítette ki egy londoni kutatóintézet. Az Európai Bizottság elnöke már most többet keres, mint Barack Obama. Az EU- biztosok havonta húszezer eurót (hatmillió forintot) keresnek.

Az Open Europe nevű londoni kutatóközpont közzétette: miután a brüsszeli bizottság tagjai mandátumuk lejártakor, október végén távoznak a posztjukról, egymillió eurónál (háromszázmillió forintnál) is több pénzt bezsebelhetnek. A 1,1 millióra becsült summa több részből tevődik össze, így például a tekintélyes nyugdíj mellett "átmeneti" és "áttelepülési" juttatásokból.

A kimagasló fizetések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a biztosi állásokat a legtöbb tagállamban nem szakmai kihívásnak, hanem egyfajta jutalomjátéknak tekintik.

Sarah Gaskell, az Open Europe elemzője így nyilatkozott: "Az európai adófizetők - akik nyugdíját felemésztette a gazdasági válság - joggal kérdezik majd, miért kell ilyen hatalmas számlát kifizetniük néhány távoli tisztségviselőnek, akikre sosem szavaztak."

Még több pénz üti a markát annak, aki már a második ötéves megbízatását tölti az Európai Bizottságban. A kommunikációért felelős bizottsági alelnök, a svéd Margot Wallström például közel kétmillió euró boldog tulajdonosa lesz. Egyelőre nem tudni pontosan, hány embert cserélnek le a tagállamok, valószínűleg a huszonhét biztos fele-kétharmada hagyja ott a jól fizető állást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sztárgázsit José Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke kapja, aki a kutatóintézet számításai szerint évi 296 ezer eurót (89 millió forintot) visz haza. Ezzel sikerült beelőznie Obama amerikai elnököt, aki kénytelen beérni évi körülbelül 293 ezer eurónyi jövedelemmel.

Címkék: