Magyar diák nem dolgozik, magyar dolgozó nem tanul!

Pénzcentrum2009. március 26. 10:15

A magyar fiatalok és munkáltatók fejében úgy fest, a tanulás és a munka nem fér meg egymás mellett, erre utal legalábbis egy nemzetközi összehasonló elemzés.

A Munkaerő-piaci Tükör legfrissebb számában jelent meg egy elemzés Bajnai Blanka, Hámori Szilvia és Köllő János tollából, amely nemzetközi összehasonlításban elemzi a munka mellett tanuló, illetve iskola mellett dolgozók arányát az egyes országokban.

Ez alapján hazánk bizony sereghajtónak számít, a magyar fiatalok ugyanis elenyésző arányban választják a munkát és a tanulást egyszerre. Ez bizonyos mértékben összefüggésbe hozható az oktatási rendszerek eltérésével, azonban a sokszor több tízszeres eltérésre nem ad magyarázatot.

A munka mellett tanulók aránya a 30 évesnél fiatalabbak körében itthon az egyik legalacsonyabb, de különösen meghökkentő mélységben van a 15-19 évesek körében. Ezeknek a dolgozó fiataloknak ugyanis mindössze 7,6 százaléka képezi magát, szemben Ausztriával, Németországgal, Hollandiával, Dániával, ahol több mint 80 százalékos ez az arány.

A 15-19 éves diákok körében rendkívül alacsony, mindössze 0,3 százalékos a munkát végzők aránya, míg Hollandiában és Dániában 50 százalék feletti, de még Ausztriában, Angliában és Norvégiában is meghaladja a 30 százalékot. A 20-24 éves, felsőoktatásban tanulók közül is azonban csak minden tizedik végez munkát itthon, és csak a 25-29 éves, jellemzően másoddiplomásként dolgozók aránya közelít az európai átlaghoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez részben magyarázható azzal is, hogy feltehetően itthon nincs nagyon választási lehetőségük a a fiataloknak, vagy tanulnak ugyanis, vagy dolgoznak, nálunk az egyik legalacsonyabb ugyanis a részmunkaidőben foglalkoztatott diákok aránya.

Nem szívesen áldozzák fel a magyar fiatalok azonban a hétvégéjüket, és éjszakáikat sem.

Címkék: