Leépítések mindenütt: e-mailben értesítették az alkalmazottakat

Pénzcentrum2009. január 13. 12:00

A világ egyik legnagyobb aukciós háza, a Christie's is létszámleépítésre kényszerül, miután a műkincspiacot is megtépázta a gazdasági válság.

A londoni székhelyű részvénytársaság vezérigazgatója, Ed Dolman e-mailben értesítette a mintegy 2100 alkalmazottat a következő hetekre tervezett létszámleépítésről, melynek mértéke azonban még nem ismert.

A kirúgás veszélye nem csak a határozott idejű szerződésük lejártához közeledőket fenyegeti, akiknek szinte biztos, hogy nem kerül meghosszabbításra státuszuk, hanem az állandó alkalmazásban állókat is.

Minderre, vagyis a karcsúsításra, és költségcsökkentésre Dolman szerint azért van szükség, hogy erős cégként tudjanak kijönni a válságból.

Mivel az árak tavaly a műtárgypiacon is zuhantak, elkerülhetetlen a létszámleépítés, amely 85 globális irodáját, és 14 aukciós házát is érinti majd, New Yorktól egészen Hongkongig.

Az érintettek értesítése a következő két hétben megkezdődik, és reményeik szerint áprilisig be is fejeződik az átalakítás.

Néhány anonimitását kérő, Wall Street Journalnak megszólaló alkalmazott, saját bevallása szerint egyáltalán nem lepődött meg a bejelentésen, ugyanis tisztában voltak cégük, és a gazdaság helyzetével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tavalyi első félévben a Christie's összesen 3,1 milliárd dollár értékű aukciós forgalmat bonyolított, azonban a következő hat hónapban már csak ennek felét.

Természetesen már korábban is próbálkoztak néhány költségcsökkentő intézkedéssel a londoni aukciós háznál, többek között 10 százalékkal csökkentették a becsértéket, valamint az eladóknak nyújtott garanciális feltételeken is módosítottak, mely korábban azt jelentette, hogy amennyiben az aukción nem kelne el az adott mű, a ház meghatározott értéken átveszi azt az eladójától.

Az ilyen garanciák következtében mind a Christie's, mind a nagy riválisának számító new yorki székhelyű Sotheby's óriási veszteségeket szenvedtek el a novemberi aukciók után, miután a leütésre szánt műveknek csak töredéke talált új gazdára. Utóbbi cég múlt hónapban szintén megvált jó néhány alkalmazottjától, főként az észak-amerikai irodáiból.

Címkék: