Végre: adómentesen szabadulhatnak tartozásuktól a hitelesek

Pénzcentrum2013. október 24. 09:02

Bármilyen kölcsön elengedése adómentes lehet a kormány tervei szerint. Az szja törvényt érintő módosító 2014-től elengedné a személyi jövedelemadót a bankok által elengedett tartozások után - írja a HVG. Ezzel már nem csak az ingatlanfedezettel rendelkező, de bármilyen más hitel esetén is adómentesen lehet megszabadulni a tartozástól.

A hitelintézetek már évek óta kérik a kormányt, hogy hasonló kedvezmények esetén legyen adómentes az elengedett tartozás. Volt már arra példa is, hogy egyes bankok több millió forintot adtak így ajándékba ügyfeleiknek, de akkor még több százezer forintot is be kellett fizetnie az adósnak, ha élni akart a lehetőséggel.

De kevés családnak van több százezer forintja, amikor a törlesztőrészleteket sem tudja fizetni. Emellett adófizetési kötelezettsége keletkezett eddig a banknak is, ugyanis az elengedett összeg után meg kellene fizetnie a - juttatás kifizetőjét terhelő - 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást.

Ezzel a lépéssel elérheti a kormány, hogy a bankok hamarabb döntsenek az adósság részleges elengedése mellett, ezzel utat nyitva az egyéni egyezségeknek és akár több ezer család problémájának megoldásához.

 

Címkék:
devizahitel, adósság,