A magyar családok is megérzik a rekord alacsony kamatot

Pénzcentrum2013. július 23. 15:02

Az egybehangzó piaci várakozásokkal összhangban mai ülésén is 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, így az 4%-ra, új történelmi minimum szintre olvadt. A mai lépés azt jelenti, hogy sorozatban már a tizenkettedik hónapban vágott ilyen ütemben az alapkamatból a jegybank.

Az alapkamat a bankrendszeren keresztül kihat a teljes gazdaságra. Olcsóbban adnak egymásnak hitelt a bankok, olcsóbb a forrás, tehát a betét is kevésbé értékes, kisebb kamatot kephatunk megtakarításainkra.

A hiteleseknek ez viszont jó hír, hiszen aki forintban adósodott el annak valószínűleg nem sokára megint kevesebbet kell fizetnie a banknak. Az hogy mikor csökken a törlesztőrészlet a kamatperiódus határozza meg, hiszen egy kamatperióduson belül a kamat állandó.

Miért jó a gazdaságnak?

Ha olcsó a hitel, akkor a vállalkozások is beindulhatnak. A fejlesztések olcsóbbá válhatnak, készletek jobban finanszírozhatóak, vagyis a nagyrészt kölcsönre vett alapanyagok is kevesebbe kerülnek. Ezzel együtt pöröghet a gazdaság, persze csak akkor, ha más tényezők nem hátráltatják a tőkét az előrelépésben. Az alacsony kamat akkor tud segíteni a gazdaságnak, ha minden más tényező is rendben van a piacon. Például van fizetőképes kereslet, stabil jogi háttér és minden, amivel egy vállalkozó tudja, hogy nem hiába öli bele pénzét a termelésbe.

Címkék:
hitel, devizahitel, alapkamat,