Orbán: Hibás termék-e a devizahitel?

Pénzcentrum2013. július 5. 08:32

A devizahitelekről is beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

A szokásos péntek reggeli interjúban a Kúria csütörtöki, devizahitelekkel kapcsolatos döntése is előkerült főleg, hogy a döntés után néhány tüntető - felháborodását jelezve - a miniszterelnök házához vonult, ahol fogadta őket Orbán Viktor felesége. A kormányfő a tegnapi ítéletről konkrétan nem mondott véleményt, de kifejtette, hogy a bíróság, és az igazságszolgáltatás nem foglalkozik a lényegi kérdéssel: "hibás termék-e a devizahitel?".

Probléma van a devizahitelekkel és "a kormány háromszor nézett ezzel szembe" - fogalmazott Orbán Viktor megemlítve a végtörlesztést, az árfolyamgátat és az eszközkezelő lehetőségét. "Az igazságszolgáltatásnál nem ezt látom" - mondta. "Az alapvető jogi kérdés, amire állampolgárként én is várom a választ, hogy a devizahitelek hibás termékek-e. Igaz, hogy a bankok tájékoztatták az embereket, de nem árulhatok hibás terméket, még akkor sem, ha el is mondom, hogy hibás" - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy sok devizahiteles visszafizette már a teljes hitel összegét, de még mindig nagy összegekkel tartozik a banknak, vannak olyanok, ahol a hitel még mindig többet ér az ingatlan értékénél. "Ez felveti a kérdést, hogy hibás termék-e a devizahitel" - húzta alá.

A műsorvezető felvetésére, hogy mi a véleménye Szász Károly PSZÁF-elnök június közepén kelt, a Kúriának írt leveléről, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy "a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelte is az állam része". "Az államnak pedig az a dolga, hogy segítse az embereket. Igaz, a PSZÁF autonóm intézmény, nincs alárendelve a kormánynak" - mondta. "Én személy szerint szégyelltem magam" - mondta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A miniszterelnöknek minden bizonnyal az nem tetszett Szász Károly levelében, hogy a PSZÁF elnöke arra hívta fel a Kúria figyelmét, hogy "a társadalmi hatásokra is ügyeljen, mielőtt a bankok ellen, a devizahitelesek javára ítélne". Ezt a kormányoldalon úgy értelmezték később, hogy a felügyelet elnöke a bankok oldalára állt az emberekkel szemben. A kormányfő most emiatt szégyelli magát.

Ennyit nyert tegnap a devizahiteles, mi lesz a Kúria döntése után?

Címkék:
devizahitel, Kúria, per,