Jaj a bankvezéreknek! Börtön járna a felelőtlenségért

MTI2013. június 19. 14:03

Bűncselekménnyé kellene nyilvánítani a felelőtlen bankári tevékenységet, és az abban vétkesnek talált vezető banki tisztviselőket akár szabadságvesztéssel is sújtani lehetne a brit parlament szerdán közzétett javaslatcsomagja szerint.

A londoni alsóház eseti bizottságának 571 oldalas tanulmánya azt javasolja a kormánynak, hogy jogszabály rögzítse a nagybankok vezető beosztású munkatársainak személyes felelősségét a pénzintézet működéséért. A dokumentum összeállításában részt vett Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága, aki korábban maga is üzletember volt. A bizottság ajánlása szerint a törvényben körülírt személyi felelősség alapján bűncselekménynek minősülne a gondatlan bankári magatartás, amelyért akár börtönbüntetés is kiszabható lenne.

KATTINTS!Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

Az ajánlások között szerepel az is, hogy a pénzügyi felügyeleti hatóságok törvényi felhatalmazás alapján megtilthassák prémiumok kifizetését költségvetési támogatásra szoruló bankok vezetőinek. Az eddigi gyakorlat "a kudarcot jutalmazta... és a magas bankári fizetésekkel kapcsolatos lakossági indulatokat nem lehet azzal elintézni, hogy kicsinyes féltékenységről van szó" - áll a jelentésben.

A bizottság annak a nézetének is hangot adott, hogy a befektetési bankok kereskedői között növelni kellene a női munkatársak arányát, mivel ez valószínűleg csökkentené a túlzott kockázatvállalás rizikóját.

A féléves munkával összeállított ajánláscsomag közvetlen előzménye a globális bankszektort megrázó Libor-botrány kirobbanása volt. A Libor - London interbank offered rate - a globális nagybani likviditáspiac irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 350 ezer milliárd dollár összértékű pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse. A világ egyik legtekintélyesebb jegybankja, a Svájci Nemzeti Bank irányadó kamatcélja is a svájci frankra számított három hónapos londoni bankközi kamat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Libor kialakítása körül azonban egy éve súlyos botrány robbant ki. A brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) ugyanis tavaly nyáron feltárta, hogy az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays néhány kereskedője a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálta a Libort.

 

Címkék:
hitel, bank, bankvezér,