Döntött a kormány: kedvezőbbé teszik a támogatott lakáshiteleket

Pénzcentrum2012. december 17. 14:03

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint könnyítenek az augusztus óta több banknál is elérhető, államilag támogatott lakáshitelek kamattámogatási feltételein. A lépés lökést adhat az eddig alacsony lángon égő támogatott hitelpiacnak. Az intézkedés az elmúlt hónapokban már kihelyezett támogatott hiteleket is érinti.

Fontosabb változások:

  • A kamattámogatás mértéke állandó lesz, nem csökken évente. Ezzel a jelenleginél nagyobb mértékű támogatás lép életbe, amely alacsony és kiszámítható törlesztő részletet jelent a lakáskölcsön első öt évében.
  • Nagyobb összegű kedvezményes kamatozású kölcsön igényelhető. Új lakás vásárlása esetén 10 millió forint helyett 15 millió forint, használt lakás vásárlása, illetve korszerűsítés esetén 6 millió forintról 10 millió forint kölcsönösszegig ad majd az állam kamattámogatást.
  • A támogatott használt lakás értékhatára emelkedik, az állam 15 helyett 20 millió forintos vételárig támogatjaa lakásvásárlást.
  • Meglévő lakóépület bővítéséhez is jár kamattámogatás, legfeljebb 10 millió forint kölcsönösszegig.
  • A hátralékos lakáscélú hiteladósok helyzetének megerősítését segítő konstrukciók igénylési határidejének meghosszabbítása 2013. december 31-ig.

"A jelenlegi Kormány által bevezetett Otthonteremtési program legfőbb célkitűzése, hogy megállítsa a lakásépítések számának évek óta tartó csökkenését, élénkítse a lakáspiacot, növelje a lakáscélú beruházási kedvet. Mindezt úgy, hogy ne jelentsen vállalhatatlan kockázatot és terhet a lakosság és a költségvetés számára. A hosszú távú fenntarthatóság érdekében a Kormány folyamatosan értékeli az Otthonteremtési program tapasztatait és ez alapján döntött is a módosításról. Az intézkedés célja, hogy többen tudják igénybe venni a kamattámogatott kölcsönöket lakáscéljaik elérése érdekében." - fogalmaz az NGM közleménye, amely a végén hozzáteszi: "A javasolt intézkedések a lakosság számára otthonteremtési céljaik megvalósítására kedvezőbb feltételeket biztosítanak. A kedvezőbb feltételek visszamenőleg, automatikusan érvényesülnek, így azok sem kerülnek hátrányosabb helyzetbe, akik még a korábbi feltételek alapján igényelték az állami kamattámogatott kölcsönt."

A kamattámogatás feltételeinek lazítása kedvező a hazai lakáshitel-piac számára - véli a Portfolio.hu elemzője. Véleménye szerint a várhatóan továbbra is mérsékelt kereslet miatt (első látásra) ezzel egyidejűleg sem jelent az állam számára drasztikus kiadásnövekedést.

A fenti táblázat a kamattámogatás jelenlegi mértékét mutatja. Valószínűleg az első évben érvényes kamattámogatás mértékét tartja majd fenn a jogszabály-módosítás az első öt évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: