Tisztázni próbál a kormány: több időt ígérnek a bedőlt hiteleseknek

Pénzcentrum2012. február 28. 16:42

Még nem lehet tudni, hogy milyen igazolásokat kell benyújtania a késedelmes devizaadósoknak az adósságuk egy részének elengedéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai sajtóközleményében igyekszik megnyugtatni az érintetteket, hogy időben választ kapnak a kérdésekre, sőt utalást tesz az igénylés határidejének meghosszabbítására.

A Kormány és a Magyar Bankszövetség között 2011. december 15-én kötött megállapodás a 90 napnál hosszabb késedelemmel rendelkező deviza jelzáloghitel adósoknak is segítséget biztosít. A megállapodás szerint azoknak az adósoknak a tartozását, akik 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő, és 90 napot meghaladó késedelemben voltak, a pénzintézetek forintra váltják, és a tartozás 25%-át elengedik.

Korrábbi cikkünk:Káosz várhat a bedőlt lakáshitelesekre: késik a szabályozás

A tartozás átváltásának és elengedésének szabályait tartalmazó jogszabály előkészítése folyamatban van. A Kormány a szabályozás részletes tartalmáról egyeztetést folytat az érintett szakmai és civil szervezetekkel. Ezen jogszabály-előkészítő munka lezárását követően, várhatóan március elején a jogszabályjavaslat benyújtásra kerül az Országgyűlés részére.

Háttérelemzés:Nem lesz alacsonyabb törlesztő?

A Kormány a jogszabály-javaslatban olyan eljárásrend kialakítására tesz javaslatot, amely a hiteladósok és a pénzügyi intézmények számára is kellő időt és lehetőséget biztosít a részvételre, a jogosultság igazolására, illetve a megvalósításra. Ennek megfelelően május 15-ig lesz lehetősége az érintetteknek a programba való jelentkezésre. Az eljárás a devizaadósok számára költségmentes lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: