Figyelmeztet az OTP: Új határidő közeleg

Pénzcentrum2012. január 19. 15:20

A devizahitelüket rögzített árfolyamon, készpénzben végtörleszteni kívánó ügyfeleknek 2012. január 30-ig kell bankjuknak átutalniuk a végtörlesztés összegét, illetve ha hitelből kívánnak előtörleszteni, akkor eddig az időpontig a hitelező pénzügyi intézmény által kiállított nyilatkozattal kell igazolniuk a végtörlesztéshez szükséges fedezet meglétét. Az OTP Bank Nyrt, felkéri ügyfeleit, hogy pontosan tartsák be a jogszabályban előírt határidőket.

A jogszabályok szerint a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleknek 2011. december 30-ig volt lehetőségük a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igénybejelentésüket benyújtani bankjukhoz.

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés egyik feltétele, hogy a végtörlesztésnek a fenti igénybejelentés napját követő 60. napig meg kell történnie. Figyelembe kell azonban venni azt a 2011. december 29-én hatályba lépett jogszabályt is, amely szerint az ügyfeleknek a devizahitelt folyósító bank részére 2012. január 30-ig
• a végtörlesztéshez szükséges forintösszeget maradéktalanul át kell utalniuk, vagy
• a végtörlesztéshez szükséges forintösszegre, illetőleg annak az átutalással nem fedezett hányadára vonatkozó, a végtörlesztéshez hitelt nyújtó pénzügyi intézmény által kiállított, feltétlen és visszavonhatatlan folyósítási kötelezettségvállaló nyilatkozattal igazolniuk kell a végtörlesztéshez szükséges fedezetet.

Ha az igénybejelentéstől számított 60 napos határidő 2012. január 30. előtt jár le, a végtörlesztést legkésőbb a 60. napon kell teljesíteni.

Az OTP Bank felhívja ügyfelei figyelmét arra, hogy amennyiben 2012. január 30-ig nem tudják maradéktalanul átutalni a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez szükséges forintösszeget, vagy nem tudják igazolni a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez szükséges forrás meglétét, akkor a jogszabály értelmében nem lesznek jogosultak a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: