Végtörlesztés: az OTP űrlapját is vizsgálja a PSZÁF

MTI2011. október 17. 17:03

Az OTP Bank kedvezményes feltételű elő- és végtörlesztésnél alkalmazott űrlapját is tanulmányozza a pénzügyi felügyelet. A hitelintézet arról nyilatkoztatja az ügyfeleket, hogy a kérelmezett részleges vagy teljes előtörlesztést nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből teljesítik; a végtörlesztést azonban akkor is elvégzik, ha valaki nem írja alá a nyilatkozatot.

Az OTP Bank "Nyilatkozat kedvezményes feltételű elő- vagy végtörlesztés esetén" című űrlapja a következőket tartalmazza: "Büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom arról, hogy az OTP Jelzálogbank Zrt.-nél felvett 117 ... számlaszámú hitelem esetében 2011. október ... napon kérelmezett részleges, vagy teljes előtörlesztés nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik, a részleges, vagy teljes előtörlesztésre fordított összeget, illetve annak rész-összegét nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből biztosítom."

Az OTP Bank ismertette: az említett nyilatkozat valamennyi banki hitel elő- vagy végtörlesztéséhez kapcsolódik, nem csak a rögzített árfolyamú végtörlesztési eljárás része. Amennyiben az ügyfél nem felel meg a fix törlesztési árfolyamról szóló törvényi feltételeknek, az OTP Bank a nyilatkozata alapján biztosítani tudja az alacsonyabb végtörlesztési díjat, ha a végtörlesztés nem hitelből történik. A bank a jogszabályi előírások szerint a végtörlesztést akkor is elvégzi, ha valaki nem írja alá a nyilatkozatot! "Sajnáljuk az esetleges félreértéseket, ezért a bank úgy döntött, hogy kiegészíti a nyilatkozatot" - közölte a hitelintézet.

A felügyelet tanulmányozza az ismertetett űrlapot is - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője. A PSZÁF ügyféljelzéseket is vizsgál, továbbá, ha egyéb típusú ellenőrzések kapcsán a végtörlesztésre vonatkozóan valamilyen információ a tudomására jut, vagy társhatóságoktól érkezik jelzés, akkor is eljár - mondta a szóvivő.

A PSZÁF a múlt héten megtiltotta két banknak is - az Erstének és a Volksbanknak - az általuk alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozat használatát, az utóbbira 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott. Mindkét banknál próbavásárlást végzett a PSZÁF. A hitelintézetek módosították az űrlapok felügyelet által kifogásolt tartalmát.

A PSZÁF hangsúlyozta: a végtörlesztési kérelmeket a pénzügyi szervezet úgy köteles teljesíteni, hogy annak kapcsán a hitelintézeti törvényben meghatározott feltételeken kívül egyéb követelményeket nem támaszthat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogszabály szerint a fogyasztóknak december 30-ig van lehetőségük a fix árfolyamú végtörlesztési igény bejelentésére, a törvény azonban nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket - állapította meg a PSZÁF.

 

Címkék: