Devizahitelesek rohamára készülnek a bankok

Világgazdaság2011. augusztus 15. 09:47

Felkészültek a rohamra a bankok, esetenként meghosszabbított nyitva tartással várják az Otthonvédelmi Akcióterv után érdeklődőket. Egyre több saját konstrukciót is kidolgoznak a helyzet hatékonyabb kezelése érdekében - írja a Világgazaság.

"Felkészültünk az ügyfélrohamra, és arra is, hogy lesznek olyanok, akik nagyon sürgősen szeretnének csatlakozni az árfolyamrögzítés konstrukciójához" - nyilatkozott az InfoRádiónak Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Hozzátette: bármennyire is gyors egy ügyfél, a törvény kimondja, hogy a fix árfolyam előnyeit csak a szerződéskötést követő második havi törlesztőrészlettől élvezheti, így a csökkentett törlesztőrészletekkel leghamarabb októbertől lehet kalkulálni.

A kormány most publikált jelentése szerint - amelyet az MTI idézett - a több elemből álló otthonvédelmi akcióterv összesen 40-45 milliárd forintba kerül a költségvetésnek 2011-14 között. Az árfolyamvédelmi pillérnek nincs közvetlen költségvetési hatása - írja a kabinet a jelentésben -, ugyanakkor az állami garanciavállalás "implicit" kötelezettséget jelent a büdzsé számára, azaz az állami garancia beváltásából származhat a jövőben költségvetési kiadás. Az állam az árfolyamrögzítés idejére százszázalékos készfizető, az azutáni időszakra huszonöt százalékos sortartó kezességet vállal a gyűjtőszámla egyenlegére.

A kezesség beváltásából fakadó esetleges kiadásokat ugyanakkor ellensúlyozhatja a bankok által fizetendő kezességvállalási díj. A kormány szerint a konkrét kiadás pontos számszerűsítése nem lehetséges, mivel nem jelezhető előre a nemfizetési arány, egyelőre nem ismert, hány bank igényli a garanciát és hány adós vesz részt a programban, illetve a forintárfolyam alakulása is döntően meghatározza a garancia alapját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Nemzeti Eszközkezelő Társaság összesen ötezer - szociális szempontok alapján kiválasztott - adós ingatlanát vásárolja meg, jelentős diszkont mellett. Az ötezer ingatlan megvétele összesen mintegy 20,5 milliárd forint kiadást jelenthet 2014 végéig. A szociális családiház-építés költségvetési terhe mintegy 15 milliárd forint lehet, ennek legnagyobb része jövőre jelentkezhet.

 

Címkék: