Szenvednek a TV2 celebjei: a svájci frank rájuk is lesújtott

Pénzcentrum2011. augusztus 5. 04:44

Nem meglepő módon a magyar celebeket is sújtja a brutálisan erős svájci frank. A napokban több magyar sztár is beszámolt arról, hogy törlesztőrészlete drámai mértékben megnőtt az elmúlt hónapokban. Van, akin a kormány mentőcsomagja sem segít.

FRISS! Az euróhitelesek is készíthetik a nyugtatót: rosszul áll a forint - KATTINTS!

Szorcsik Viktória, a Jóban Rosszban egykori sztárjának az egekbe szökött lakáshitel-tartozása. Mint azt a TV2 Aktív című műsorában elmondta, három évvel ezelőtt vett fel svájci frank alapú hitelt. Akkor 60-65 ezer forint volt a havi törlesztőrészlete, ez mára 115 ezer forintra nőtt. A színésznő úgy gondolja, nem él a kormány által kínált hitelkönnyítési lehetőséggel.


Szorcsik Viktória


Mint arról a napokbana Pénzcentrum.hu elemzése is beszámolt, a legtöbb adósnak valószínűleg nem érné meg az árfolyamvédelem alkalmazása.

Kinek ajánlható az árfolyamvédelem?

A csomag részletein és a gyűjtőszámla részletes kondícióin (előtörlesztési, végtörlesztési stb. díjak) túl az adós preferenciáitól függ, érdemes-e kihasználni a védőárfolyam lehetőségét. Amennyiben a kondíciók az adósok számára vállalhatóak lesznek, a programban való részvétel az alábbiak számára javasolható:

1. Aki jelenleg fizetőképessége határán mozog, és a mostaninál erősebb frankárfolyam mellett nagy valószínűséggel késedelembe esne
2. Aki számára fontos, hogy a törlesztőrészlete a következő négy évben legalább árfolyamszempontból kiszámítható legyen (figyelem: a program a kamatkockázat ellen nem nyújt védelmet, csupán az árfolyamkockázat ellen!), ezt követően azonban már képes lesz elviselni az árfolyammozgásokat
3. Aki képes a 36 hónapon keresztül elért törlesztőrészlet-megtakarításait félretenni, és a BUBOR feletti várható hozam mellett befektetni (figyelembe véve a gyűjtőszámla esetleges végtörlesztési díját is) >>folytatás>>

Kinek nem ajánlható az árfolyamvédelem?

1. Aki minden nehézség nélkül képes jelenleg is törleszteni, de tart attól, hogy a frank hosszú távon jelentősen erősödni fog, így előbb szeretné letudni a törlesztések egy részét.
2. Aki számára fontos, hogy tőketartozása később se nőjön, mert például hitele elő- illetve végtörlesztésén gondolkodik.
3. Aki úgy látja, nem jelent számára vonzó befektetési lehetőséget a havonta elérhető megtakarítás.


Kökény Attila


Kökény Attila az Aktívnak elmondta, ő már hónapokkal ezelőtt kérte bankjától a törlesztőrészlet átstrukturálását, így ma nagyjából a korábbi havi 250 ezer forint helyett most ennek nagyjából a felét fizeti. Ez azzal jár, hogy évekkel kitolódik hitelének futamideje, ráadásul a Megasztár döntőse az adósmentő csomagot sem veheti igénybe.

Így fizetnek 70 százalékkal többet a frankhitelesek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az augusztusi csekkek megérkezésekor 10 százalékos törlesztőrészlet növekedéssel szembesülhetnek a frankhitelesek az egy hónappal ezelőtti összeghez képest. Egyre többen kerülnek be a 100-as klubba, melynek tagjai azok lehetnek, akik több mint 100 forinttal alacsonyabb frank árfolyam mellett vették fel hitelüket. Mi történt velük?

A 100-as klubban viszont már 70 százalék körül jár a törlesztőrészlet változás, az alábbi grafikonon jól látszik milyen mértékben nőttek az egyes időszakokban az egy 8 millió forint hitelösszegű, 2005 januárjában felvett hitel törlesztői.


Jobb a helyzet a 2009. januárjában eladósodottaknál, ők 187 forintos árfolyam környékén vették fel a hitelüket. Persze nem kicsi, 37 százalékos növekedést tapasztalhatnak a törlesztőkben az ebben az időszakban eladósodottak is.

 

Címkék: