4 ezer forinttal nőnek a törlesztők: a frankhitelesek rémálma folytatódik

Pénzcentrum2011. május 18. 12:32

Az elmúlt egy hónapban újból gyengült a forint a svájci frankkal szemben. A havi 204 forintos mélypont után a 215 forintos szintet ostromolja napok óta a CHF/HUF árfolyam. Mire számíthatnak így a hitelesek, ha ezen az árfolyamon kapják meg a következő csekkjüket?

Az a devizahiteles, aki 2005-ben még 155-165 forint közötti árfolyamon vette fel hitelét és eredeti törlesztőrészlete 50 ezer forint volt, az májusban 76 500 forintos havi költséggel számolhatott a bankja felé. Ez viszont további 4 ezer forinttal nőhet, ha az árfolyam nem csökken a következő befizetésig.

A svájci frank alapú hitelek törlesztőrészleteinek változása ugyanis két alapvető tényezőtől függ. Minden devizahitelesnek érdemes hát az árfolyam és a kamatok alakulását fürkészni és reménykedni a legjobbakban.

 

Ezért szállt el úgy a devizahitelek kamata >> Kattints!<<

Egy érdekes, és szinte minden magyarországi frankhiteles számára hasznos kalkulációt tett közzé a Morgan Stanley, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja. A táblázat azt mutatja meg, hogy miként alakul egy svájci frankban eladósodott ügyfél havi törlesztőrészlete az árfolyam- és a kamatváltozások hatására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A példa azt feltételezi, hogy az ügyfél 155-165 forintos árfolyamon és 6,6-7 százalékos kamatszint mellett adósodott el. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért azt szemléltetjük, hogy mennyit kell a különböző árfolyam- és kamatszintek mellett törleszteni annak az ügyfélnek, akinek 50 000 forint volt az induló havi törlesztőrészlete.

Az elmúlt két évben amellett, hogy elszállt a frank árfolyama, a pénzintézetek több lépcsőben kamatot is emeltek. Az ügyfélnek a Morgan Stanley modelljében szereplő és mai hitelekre feltételezhető 195-205-ös árfolyam és 7,8-8,2 százalékos kamatszint mellett 76 570 forint a törlesztőrészlete.

Érdemes a százalékos változásokat tartalmazó táblázatban is csemegézni, kamatszintek mellé kiválasztva az aktuális árfolyamszinten megkaphatjuk a saját várható törlesztőrészletünket.

Címkék: