Így menti meg a kormány a devizahiteleseket: cáfol a minisztérium

Pénzcentrum2011. április 26. 10:34

A Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolja a hírt, miszerint kiszivárgott volna a Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megállapodás-tervezete, amiben tisztáznák a devizahitelesek megmentésére készített terv részleteit és megállapodnának a bankadó csökkentésének mértékéről.

Friss hír:Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség között megállapodás nem született. Az értesülések így minden alapot nélkülöznek -áll a minisztérium sajtóközleményében.

Korábban:

A nem teljesítő hitelek 5 százalékánál kezdeményezhetnek csak kilakoltatást negyedévenként a hitelintézetek, 190 forintnál rögzítik a svájci frank árfolyamát. A bankadó tekintetében lényeges lehet, hogy a Kis- és Középvállalkozásoknak nyújtott hitelek egy része leírható lehet a bankok számára.

A pontos részleteket tartalmazó jegyzőkönyvön Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György aláírása is szerepel, dátum viszont még hiányos. A bejelentés valamikor májusban várható, olvasható a Menedzsment Fórumon.

A jegyzőkönyv legfontosabb pontjai:

1. A lakáshitelezéssel kapcsolatos árverezési moratórium feloldásra kerül 2011. VII. 1.-vel; azzal, hogy a bankok negyedévenként a lejárt hitelek maximum 5 százalékánál kezdeményezik a piaci megoldást.

2. A jelzáloghitellel rendelkező, rendben törlesztő ügyfelek számára lehetőség nyílik az árfolyamkockázat mérséklésére. Az ügyfél kezdeményezheti bankjánál, hogy a 190 HUF/CHF árfolyam feletti hitelrészére forint hitelszámla nyíljon BUBOR kamattal; mely hitelezést az állam 3,5 évre 100 százalékos garanciával támogat; majd ezt követően az állami garancia 25 százalékos.

3. A tartósan nem fizető jelzáloghitel adósok egy szűk körére (pl: a hitel max 15 millió HUF volumenű, munkanélkülivé vált az elmúlt 3 évben...) speciális megoldás nyílik. Az ügyfél és a bank egyaránt kezdeményezheti a helyi önkormányzatnál az adott ingatlan önkormányzat általi megvásárlását, 35 százalékos áron. Ezen esetben a döntést az önkormányzat hozza meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. A kis- és középvállalkozások (évi árbevétel max. HUF..... md; illetve max..... alkalmazott) hitelezésének ösztönzése érdekében ezen hitelállomány január 1.-hez mért növekmény volumene leírható a speciális bankadó adóalapjából.

5. 2013. január 1.-i hatállyal a speciális bankadó mértéke csökken 35 százalékkal a 2013-as évre vonatkozóan; és további 35 százalékkal a 2014-es évre vonatkozóan. Mindezek alapján a bankadó tavalyi 180 milliárdos összege első körben 117, majd 76,05 milliárdra csökken.

A Menedzsment Fórum információi szerint a jegyzőkönyvön Patai Mihály és Matolcsy György aláírása szerepel, a végleges dátum azonban még nincs rajta, a dátumozás csak ennyi: "Budapest, 2011. V. ...".

A Portfolio.hu információi szerint a kiszivárgott információk egyelőre nem azonosak a tárgyalások végső eredményével, csupán a jelenleg valószínűnek tűnő forgatókönyvet tükrözik. A legnagyobb bizonytalanság jelenleg a 3., a 4. és az 5. pontot övezi, a csomag piaci hatása nagyban függ ezektől. 

 

Címkék: