Elmaradhat az ársokk a lakáspiacon: örülhetnek a régi BAR-listások

Pénzcentrum2011. március 22. 10:32

Megoszlanak a vélemények a kilakoltatási moratórium meghosszabbításának a lakásárakra gyakorolt hatásáról, ugyanakkor problémákat vet fel a központi hitelinformációs rendszerben (KHR, korábban BAR-lista) történő nyilvántartás lerövidítése, valamint fogyasztók elégtelen tájékoztatása a pozitív adóslistához történő csatlakozásról - írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt hónapokra jellemző volt, hogy a többségében készpénzes, nem befektetői vevőréteg kivárt, a most esedékes kilakoltatási moratórium feloldásának esetleges árcsökkentő hatására. Bár több szakértői elemzés is szólt arról korábban, hogy nem érdemes a csodára várni, hiszen egyik szereplőnek sem érdeke áron alul a piacra szabadítani nagy tömegben az eladósodottak ingatlanjait.

Mikor érdemes lakást venni? - Duna House elemzés

A Magyar Bankszövetség nem csak a kilakoltatási moratórium fenntartását tartja káros folyamatnak, hanem az ellen is élesen tiltakoznak, hogy a fizetési késedelembe esett adósokat a tartozásuk rendezését követően ne öt, hanem csak egy évig tartság a KHR-rendszerben. A bankok szerint az egy évre történő csökkentéssel a hitelező egy olyan információtól esik el az ügyfél fizetési képességével kapcsolatban, amely jelentősen befolyásolhatja a finanszírozási politikát és az árazást.

Kitakarítják a BAR-listát! Egy év után törlik, aki rendezi a tartozását

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytatott öt pénzügyi intézménynél annak megállapítására, hogy a pozitív listás lakossági hitelinformációs rendszerhez (pozitív adóslista) önkéntesen csatlakozott pénzügyi intézmények ügyfelei egyértelmű, teljes körű tájékoztatást kapnak-e a pozitív adóslistáról a szerződéskötés előtt.

A Felügyelet az eljárás során megállapította: mindössze egy hitelintézet informálta teljes körűen a fogyasztókat a pozitív adóslistáról. A vizsgálat két piacvezető banknál alapvető problémákat tárt fel. Utóbbiak annak ellenére sem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleket, hogy a vizsgált időszakban már adatokat továbbítottak a pozitív adóslistába. A vizsgálat során meghallgatott fogyasztók beszámolói és az átadott dokumentumok alapján a Felügyelet megállapította, hogy e bankok több esetben nem adtak sem szóbeli, sem írásos tájékoztatást a pozitív adóslistáról, a pénzügyi intézménynek az adattovábbításban való részvételéről, az ügyfél általi csatlakozás lehetőségéről, a csatlakozás egyszerűségéről, ingyenességéről, bármikori visszavonhatóságáról, s a szolgáltatás előnyeiről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lassan dagad a pozitív adóslista

A PSZÁF elvárja, hogy a pozitív adóslistához önként csatlakozott pénzügyi intézmények az ügyfél személyes megjelenésekor, vagy az ügyféllel való kapcsolatfelvételkor már fennálló hitelszerződések tekintetében is mérjék fel - akár levélbeni megkereséssel - azok pozitív adóslistába történő felvitelének igényét.

 

Címkék: