Utáljuk a drága hiteleket, mint a románok: mégis könnyen elcsábulunk

Pénzcentrum2011. március 8. 09:02

Egy négy országot átfogó kutatás szerint, Magyarországon és Romániában a legelutasítóbbak az emberek a fogyasztási hitelekkel szemben, ehhez képest pont ebben a két országban helyeznek ki a legnagyobb számban a hitelintézetek ilyen típusú termékeket - írja a Napi Gazdaság.

A Cofidis, négy országot felölelő (Magyarország, Románia, Csehország, Szlovákia) kutatása szerint hazánkban a megkérdezettek 28, míg délkeleti szomszédunknál 30 százaléka utasítja el, hogy ilyen típusú hitelhez nyúljon, ehhez képest pont ebben a két országban a legmagasabb, 73 illetve 78 százalék azok aránya akik már rendelkeznek valamilyen fogyasztási hitellel.


Rendelkezik hitellel?


Az eredményekből jól kivehető az országok közti eltérő gazdasági helyzet, valamint a polgárok pénzügyekkel kapcsolatos eltérő szokásai - mondja Holló Bence, a kutatást készítő vállalat ügyvezető igazgatója.

Magyarországon személyi kölcsönnel a hitelfelvevők mintegy negyede, míg áruhitellel 36 százalékuk rendelkezik. Hazánkban jóval nagyobb szeletet hasít ki az autóvásárlási hitelek részaránya a többi vizsgált országhoz viszonyítva. Itthon a fogyasztási hitellel rendelkezők 27 százaléka rendelkezik ilyen kölcsönnel.

A fogyasztási hiteleket elsősorban gépek, berendezések vásárlására, valamint javíttatására igénylik a polgárok, de előfordul az is - a magyar válaszadók 13 százaléka adta ezt a választ -, hogy a havi kiadások egyensúlyban tartása miatt választják a pénzügyek finanszírozásának ezt a módját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: