Hitelcsapdában a Megasztár! Brutálisan eladósodott

Pénzcentrum2010. december 24. 14:05

Hitelkönnyítést kellett kérnie a banktól Kökény Attilának, mivel a svájci frank ingadozása miatt a Megasztár második helyezettje sem tudja fizetni a magas törlesztőrészleteket.

Három évvel ezelőtt Kökény Attila úgy érezte, megteheti, hogy lakását lecserélje egy 90 négyzetméteres, kétszobás, 18. kerületi családi házra, ám akkor még nem sejtette, hogy a svájci frank történelmi csúcsokat ér el, és segítséget kell majd kérnie a banktól, hogy biztonságban tudja tartani jelzáloggal terhelt otthonát - tudta meg a Blikk.

A lap szerint Kökény Attilához nem ömlik úgy a pénz, ahogy kellene, főleg, hogy az elmúlt hónapokban dolgozni sem tudott a Megasztár miatt, családját addig közeli hozzátartozói és barátai tartották el. Kökény Attila nem tagadta, hogy a tehetségkutató által jött hírnév megdobta a fellépti díját, ám mint mondta, így sem keresne eleget ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudja fizetni a vélhetően több tízmillió forintos hitel törlesztőrészleteit.


Volt egy kisebb lakásom, azt eladtuk, hogy tudjunk venni egy családi házat, de így is hitelt kellett felvennünk az otthonunkra. Majdnem a duplájára nőtt a svájcifrank-alapú hitelem azóta, amióta felvettem -mesélte az év férfihangja. Hitelkönnyítést kért a banktól, ami azt jelenti, hogy két évig csak a felét kell fizetnie a hitelnek, de ennek az az ára, hogy 30 év helyett 32 évig kell törlesztenie. Az énekes megkapta a könnyítést, a napokban írta alá a papírokat.

Ennyivel csökkennek a deviza alapú lakáshitelek törlesztőrészletei

A hitelintézetek decembertől kezdődően kötelesek saját vagy jegybanki középárfolyamon forintra váltani a devizában meghatározott törlesztőrészleteket, így ettől a hónaptól kezdve egy-két százalékkal csökkenek a devizalapú lakáshitelek törlesztőrészletei.

Az áttérést eredetileg a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete javasolta, amelyről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés már el is fogadott. Amint az a Világgazdaság körképéből is kiderül, az MKB Bank, valamint az Unicredit Bank már a javaslat elfogadása előtt bevezette néhány hitelének törlesztésekor a deviza-középárfolyam alkalmazását. Decembertől azonban az összes pénzintézet devizaalapú lakáskölcsönére kiterjed majd a szabály. A legtöbb bank a változtatás előtt valutaeladási árfolyamon számolta át a törlesztőrészleteket, azonban az új szabály életbelépésével ez most bankonként eltérően néhány százalékos könnyítést eredményez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az OTP Bank a deviza alapú lakáshitel állományánál december 12-től esedékes törlesztéseinél, az elő- illetve vég törlesztéseinél, valamint a díj- és költségteljesítéseknél használja a valutaeladási árfolyam helyett a középárfolyamot. A bank állítása szerint, így a január 4-én esedékes következő havi törlesztőrészleteket is már ezen az árfolyamon számítja ki a bank, prognózisuk szerint ez körülbelül 1 százalékkal lesz kisebb mintha eladási árfolyamon kalkuláltak volna.

A szabály értelmében az Erste Bank is decembertől alkalmazza a középárfolyamos előírást. Azonban mivel a hitelintézet az elmúlt fél évben már a nehezebb gazdasági helyzetre, valamint a magas árfolyamra hivatkozva folyamatosan kedvezményesen váltotta a deviza alapú törlesztőrészleteket, így a nyereség szempontjából a középárfolyamos törlesztésnek nincs jelentős hatása az elmúlt fél évhez képest.

A K&H Banknál decembertől mintegy 2 százalékkal mérséklődtek a különböző devizákban felvett lakáshitelek törlesztőrészletei. A pénzintézet ugyanis e hónap 11-től kezdődően az általa jegyzett deviza I. eladási árfolyam helyett áttért a deviza I. középárfolyamról történő számításra a törlesztőrészleteknél.

Az MKB Bank már november 27-től valamennyi konverziót igénylő hitelügylettel kapcsolatos tétel esetében a saját spot középárfolyamot alkalmazza. A hitelintézet véleménye szerint pontosan nem határozható meg, hogy ez mekkora mérséklődést jelent a korábbiakhoz képest, azonban elmondásuk szerint a változás elsősorban azon ügyfeleknek kedvez, akik magasabb törlesztőrészletet fizetnek.

A december 13-tól kezdődő kamatperióduson belül egy százalékkal csökkennek a Raiffeisen Banknál a devizaalapú lakáshitelek törlesztőrészletei. Az UniCredit Banknál felvett átlagos hitelnél pedig mintegy 1200-1500 forintos enyhítést jelent az új szabály szerinti középárfolyamon történő számítás a devizában felvett lakáshitelek esetében.

Címkék: