Megjöttek a friss számok! Így adósodik el a magyar jelzáloghiteles

Pénzcentrum2010. november 28. 07:02

A válság előtti utolsó békehónapokban volt rá példa, hogy havi szinten több mint 70 milliárd forintnyi deviza alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel a magyar adósok, miközben a forint alapú kihelyezések alig érték el a 200-300 millió forintot. Jelenleg ott tartunk, hogy a deviza alapú kihelyezések alig kimutathatóak, forintban is alig havi 10-11 milliárdot veszünk fel. Nem elég, hogy hétből hat hitelfelvevő gyakorlatilag eltűnt a piacról, aki mégis belevág az ügyletbe, az is jóval alacsonyabb összeget vesz csak fel.

A válság előtt egyeduralkodó svájci frank alapú finanszírozás mára teljesen eltűnt a magyarországi bankok kínálatából, az új kihelyezések szinte kivétel nélkül forintban történnek (mindössze négy bank - az FHB, a Raiffeisen, az OTP és a Budapet Bank - kínál euró alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt).


Az euró alapú ajánlatok teljes hiteldíj mutatói átlagosan 1-1,5 százalékkal kedvezőbbek, mint a forint alapú termékeké. A szabad felhasználású jelzáloghitelek összehasonlítását hétfőn olvashatod a Pénzcentrum.hu oldalon.

A bankok által közölt adatok szerint az elmúlt három hónapban átlagosan 4-6 millió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt igényeltek az ügyfelek, tavasszal még inkább 6-7 millió forint volt a jellemző.

Az átlagos futamidő banktól függően 15-20 év között alakul. A legmagasabb átlagos igényelt összeget novemberben a Sopron Banknál találtuk 6,0 millió forinttal (áprilisban az AXA Banknál még 7,0 millió forint volt az átlag), míg az Erste és az UniCredit Bank ügyfelei már csak átlagosan 4,0 millió forintot vesznek fel (jellemzően 180-240 hónapos futamidőre).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: