Hitelkönnyítés: a bankoknak kell megoldani a Nemzeti Eszközkezelő problémáit?

Pénzcentrum2010. november 9. 10:02

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kidolgozta és benyújtotta a kormánynak a Nemzeti Eszközkezelőről az elképzeléseit. A bajba jutott adósok megsegítésében azonban továbbra is jelentős szerep hárul a bankokra. A hitelintézetek többségében az átstrukturált hiteleket már a legtöbb adós problémamentesen tudja fizetni - írja a Napi Gazdaság.

Az OTP Bank több tízezer lakossági ügyfélnek nyújtott segítő jobbot adósvédelmi programja segítségével. Ők úgy érzékelik, hogy ügyfeleik 80%-nál helyreállt a törlesztőképesség, a maradék problémával küszködő ügyfelük megsegítésére pedig további eszköztárral fog a bank előrukkolni.

Fizetési könnyítésben részesítette a Budapest Bank ügyfeleinek mintegy 15%-át. Náluk a leggyakrabban a 12 havi tőkefizetési moratóriumot vették igénybe az ügyfelek. Az UniCredit-nél is népszerű a türelmi idő, amit a futamidő meghosszabbítása követ, amelyet közel ötezren alkalmaztak már adósaik közül. A CIB Banknál több mint hatezer ügyfél élt a megoldási hitelnek nevezett könnyített konstrukcióval.

2009 júliusától van lehetőség állami kezességvállalással nyújtott kölcsönt felvenni a bajba jutott adósoknak. Az állami garancia egyelőre azonban nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Bár az igénylés feltételein javítottak, a feltételek még így is annyira szigorúak, hogy a legtöbb adós nem felel meg a követelményeknek.

 

Címkék: