Hitel gyorsan, jelzálog és havi törlesztés nélkül - Karácsonyra felkészülni

Pénzcentrum2010. november 4. 05:20

Mint arról a Pénzcentrum.hu is rendszeresen beszámol, egyre több lakossági banki ügyfél vesz igénybe fogyasztási-, azon belül folyószámlahitelt. A válság következtében az elmúlt év végén volt némi megtorpanás az állománynövekedésben, az idei év végéhez közeledve azonban ismét elmondhatjuk, hogy tovább folytatódik a bővülő trend.

A 2010-es év során tovább növekedett a folyószámla-eladósodottság, bár a III. negyedévi statisztikák még csak a napokban érkeznek, részben a termék népszerűségéből fakadóan, részben a kamatok mérséklődéséből megállapítható, hogy folytatódott az állománybővülés, az ünnepek közeledtével pedig szinte borítékolható, hogy még tovább fog növekedni a bankszámla-eladósodottság.

A jegybanki kamatstatisztika azt mutatja, hogy idén az átlagos évesített kamatlábak az év első felében nagymértékben emelkedtek, ősszel mérséklődés volt megfigyelhető. A termék természetéből fakadóan (egyszerű igénylés, gyors pénzhez jutás) egyre többen, illetve nagyobb mértékben nyújtózkodnak a takarójukon túl, és egészítik ki bankszámlájukat némi hitellel is.

A folyószámlahitelek legnagyobb előnyének az egyszerűségét tekintik, hiszen a legtöbb helyen nem kérnek kezest, továbbá szabadon, vagyis hitelcél megjelölése nélkül, tetszés szerinti ütemezésben felhasználható. Nem véletlen, hogy főként olyan ügyfelek fordulnak ehhez a forráshoz, akik hónap végén kifutnak számlakeretükből, ezért ezt "megtoldva", hitelkeretükből költekeznek.

A bank a hitelbírálatot követően egyedi hitelkeret állapít meg, amellyel bankszámlánkat túlterhelhetjük. Fedezetül általában a bankszámla rendszeres jóváírás tételei szolgálnak, de akadnak már olyan ajánlatok is, melyek a banknál elhelyezett lekötött betét fedezete mellett nyújtanak hitelt.

További előnyeként szokták emlegetni, hogy az igénybevett hitel egyben vagy részletekben is visszafizethető, méghozzá a rendszeres jóváírás folyamatos felhasználásával. A hitelkeret a törlesztéssel így mindig újratöltődik, majd ismételten felhasználható. A hitelnek egyes bankok esetében nincs futamideje (legtöbb esetben a futamidő automatikusan meghosszabbodik), azonban rendszeres időközönként felülvizsgálják a hitelfeltételeknek való megfelelést.

A gyors és könnyű hitelszerzésnek persze ára van: a folyószámlahitel ugyanis az egyik legdrágább forrásszerzési lehetőség, ahol az éves kamat 30% körül mozog, és akkor még a hitelbírálati díjakról, a rendelkezésre tartási jutalékról, adminisztrációs díjról és egyéb tételekről még nem is beszéltünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az alábbi táblázatban az egyes bankok jelenleg elérhető hitelajánlatait, illetve azok egyes jellemzőit gyűjtöttük össze.

A legtöbb bank esetében megállapítható - hogy a korábbi összehasonlítás óta - csökkent a hiteldíj, a hitelkeret maximumán viszont nem változtattak a pénzintézetek. A legtöbb bank akkor nyitja meg a hitelkeretet, ha az igénylő folyószámlájára legalább 3 hónapja folyamatosan érkezik utalás. Általában a felvehető hitel összege a beérkezett összeg 100%-a, de a 6. hónap után akár a jóváírás 200%-át, 1 év folyamatos bankszámlamúlttal akár a fizetésünk 300%-át is elérheti a hitelkeret.

 

Címkék: