Leszámol a PSZÁF a fejnehéz jutalékrendszerrel

Pénzcentrum2010. október 5. 11:45

Nem helyes, hogy a jelenlegi helyzetben fejnehéz a pénzügyi közvetítők jutalékszisztémája, szeretné ezt a kérdéskört a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) újraszabályozni - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai konferenciáján Szász Károly, a PSZÁF elnöke. Rövid távon a biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjhirdetését is szabályozza a PSZÁF, ennek részleteit október 7-én hozzák nyilvánosságra. Szász Károly szerint a biztosítási területen is szükség van csődvédelmi garanciarendszerre, az EU-n belül jelenleg csak néhány tagállam rendelkezik ilyennel.

Korábbi cikkeink a MABISZ konferenciájáról:

2010.10.05 11:15
Nagy a homály a jövő évi adórendszer körül

2010.10.05 10:12
Adókoncepciót nyújtottak be a biztosítók a kormánynak

2010.10.05 09:45
Szorosabbá válhat a kormány és a biztosítók kapcsolata

A banki tőkekövetelmény-struktúrához hasonló szisztémát alakít ki a biztosítók esetében a 2012-2013-ig bevezetésre kerülő Szolvencia II - mondta Szász Károly, a PSZÁF elnöke a konferencián tartott előadásában. Korábban azt gondoltam, jelentős tőkekövetelmény-emelkedés várható, egy múlt heti brüsszeli konferencián azonban világossá vált bennem, a pénzügyi piacon egyes kockázatokra valóban többlet tőkekövetelmény szükséges, összességében azonban a rendszer egészére ez nem igaz - fogalmazott. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt évek problémái nem a biztosítási szektorból eredeztethetőek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy másik kérdéskört érintve Szász Károly a biztosító egyesületek szabályozásáról is szólt. A biztosító egyesületi formájában rejlő kockázatának forrása a "végső garantőr" hiánya, esetükben a tulajdonosok és az ügyfelek személye egybeesik. A PSZÁF javaslata szerint külföldi példa alapján "kölcsönösségi biztosító" formájában működhetnének tovább az egyesületek, miközben tevékenység és méret szerint differenciáltan kezelnék őket. Az egyesületek helyzetének rendezése további gondolkodást igényel, hogy a MÁV ÁBE ügy ne ismétlődhessen meg. A különböző eljárások, perek stb. miatt egyébként a MÁV ÁBE piacról történő kivezetése akár évtizedekig is elhúzódhat, rengeteg a jogi és egyéb bizonytalanság - mondta Szász Károly.

A PSZÁF célja az egységes szabályozás kialakítása valamennyi pénzügyi közvetítési, tanácsadás és termékértékesítési tevékenységre, a hitel- és biztosításközvetítők számára egyaránt, ezen túl pedig a közvetítők díjazását is szeretné szabályozni. Nem jó, hogy fejnehéz a termékek jutalékrendszere, helyesebb lenne, ha transzparens, a futamidő egészében egyenletesen elosztott jutalékrendszer válna gyakorlattá - közölte Szász Károly.

Nem lesznek a jövőben "bilaterális" tárgyalások a PSZÁF és a biztosítók között a kötelező biztosítások tarifáiról és kedvezményeiről a díjhirdetést megelőzően. Ehelyett október 7-én egy vezetői körlevelet fog kiadni a PSZÁF, mely meghatározza az idei díjtarifa-megállapítás egységes feltételeit.

Címkék: