Jenhitel meglepetés! A frankhitelesek között háromszor annyi a késedelmes

Pénzcentrum2010. szeptember 17. 04:40

Mivel hazánkban a devizahitelesek egy szűk rétegét érinti a probléma, így csak ritkábban esik szó a japán jenben eladósodott ügyfelekről. A Pénzcentrum.hu becslése szerint körülbelül minden huszonötödik devizahiteles választotta a távol-keleti devizában rendkívül kedvező feltételekkel kínált jelzáloghitel terméket. Az elmúlt napok árfolyammozgásai miatt érdemesnek tartottuk megvizsgálni az ő jelenlegi helyzetüket is. Bár vannak olyan híresztelések, hogy néhány jenhitelesnek még jól is jött a válság (már leszerződtek, de még nem volt kifolyósítva a hitelük), de általánosságban az mondható el, hogy az induló havi törlesztő részlethez képest ezek a családok még a frankhiteleseknél is jobban szenvedhetnek.

A japán jen alapú hitelek bevezetését hosszú piaci kockázatelemzés előzte meg. A termék kidolgozását megelőző 2-3 évben a forint-japán jen és a forint-svájci frank keresztárfolyam nagyságrendileg együtt mozgott és az alacsonyabb japán jegybanki alapkamatnak köszönhetően hazánk legnagyobb kereskedelmi bankja a hiteltermék elindítása mellett döntött.

A jenhitelezésben korábban élen járó OTP Bank képviseletében a Pénzcentrum.hu kérdése elmondták, hogy a jenhitelként megismert négydevizás (euró, dollár, japán jen, svájci frank) világhitel terméket 2007. szeptember 3-án vezették be, 2008. október 16-ától viszont már csak privát banki ügyfelek vehettek fel ilyen hitelt, 2009. december 14-től pedig teljesen felfüggesztette a bank ennek a terméknek a forgalmazását.

A JPY/HUF árfolyam a termék bevezetését követő hónapokban a 150-160-as sáv között mozgott, 2008 nyarán a 140-es szint alá is benézett, majd ősszel jött a válság és még az év vége előtt 200 fölé kúszott. A termék az átlagügyfelek számára alig több, mint egy évig volt elérhető, ebben az időszakban a Pénzcentrum.hu becslése szerint átlagosan körülbelül 155-ös árfolyam mellett adósodtak el a jenhitelesek. Az ezt követő átmeneti időszakban a privát banki ügyfelek átlagosan 210-230 körül vehették fel a hitelüket, ekkor az árfolyam már csak napokra került a 200-as szint alá.

Az OTP Bank ügyfelei közül több mint 18 ezren vettek fel világhitelt, jelenleg megközelítőleg 17,5 ezer ügyfél rendelkezik ilyen termékkel, ami nagyjából a 10%-át képezi a bank összes lakás- és jelzáloghitel állományának. Az OTP Lakáslízing is kínált jen alapú finanszírozást, a világlízing termékhez kötődő állomány mintegy 4%-át jelenti a teljes lízing állománynak.

Az árfolyam- és kamatemelések miatt azt is gondolhatnánk, hogy sokan már biztos felélték minden tartalékukat és nem tudják fizetni a jenhitelüket, ez azonban nem így van. Az augusztus végi adatok szerint a világhitelnél a legkisebb a késedelmesen fizetők aránya. A japán jen alapú lakáshitel portfolióban a nem teljesítők aránya kevesebb, mint harmada a svájci frank alapú portfoliónál tapasztalhatónak.

A japán jen alapú hiteleket a fokozott árfolyamkockázat miatt szigorúbb feltételek mellett folyósította a bank, ezért az átlagos hitel/fedezet mutató a lakáshiteleknél nem haladja meg a svájci frank alapon folyósított portfolió átlagos hitel/fedezet mutatóját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kölcsönszerződések szerint amennyiben a zálogtárgy értéke nem fedezi a fennálló tartozást, akkor pótfedezet is kérhet a bank az adóstól. Az érintett ügyfeleket erről a helyzetről levélben eddig egy alakalommal tájékoztatta a bank, de a pótfedezet bekérésétől eltekintett. Egyúttal azt is jelezte, hogy tekintettel van a lezajlott változások gyorsaságára és kimagasló mértékére, amelyek nem várt többletterheket okozhatnak. Ezért közölte, hogy amennyiben valakinek az árfolyamváltozás hatására megemelkedett törlesztőrészlet megfizetése problémát okoz, az a banknál tájékozódhat a megoldási lehetőségekről.

Az OTP Bank Nyrt./OTP Jelzálogbank Zrt. idén nyáron csökkentette az ingatlanfedezetű japán jen alapú hitelek kamatát, azzal a céllal, hogy könnyítsen az ügyfelek - a gyenge forint miatt megemelkedett - fizetési terhein. A japán jen alapú hiteleknél 0,50 százalékpontos volt a csökkentés mértéke. Az intézkedések az árfolyamgyengülést 10 forinttal mérséklik a törlesztőrészletekben. A rendkívüli kamatengedmény a japán jenben nyilvántartott hitelek esetében addig tart, amíg a japán jen OTP Bank Nyrt. által alkalmazott deviza eladási árfolyama tartós jelleggel, legalább 5 egymást követő munkanapon keresztül 200 forint/100 japán jen árfolyamszint alá csökken. A rendkívüli kamatcsökkentés legfeljebb 2010. december 31-ig tart.

Kérdéseinkkel az ügyfeleket 0,99%-os induló kamatozású jenhitellel csábító K&H Bankot is megkerestük, ők azonban a cikk megjelenéséig nem küldték meg a válaszaikat. A kamatot hat hónap után 4,8%-ra emelték, az árfolyammal pedig már láthattuk, hogy mi történt.

A K&H a jenalapú ingatlanfedezetű hiteleket az OTP után másodikként, 2007 novemberében vezette be, majd a belga tulajdonos üzletpolitikai döntésére 2008. szeptember elsején szüntette meg a jenhitelek folyósítását. Korábbi információink szerint a banknál a jelzáloghitel igénylések 5%-át tették ki a jenhitelek.

Harmadikként a Raiffeisen Bank csatlakozott a jenhitelezéshez, mely pénzintézet jenhitelezése tiszavirág életűnek bizonyult.

Címkék: