Melyik banknál mekkora lakáshitelt veszünk fel? + néhány banktitok

Pénzcentrum2010. szeptember 15. 04:42

A válság következtében az elmúlt két évben jelentősen átalakult a lakáshitelezés rendszere hazánkban. A devizahitelek korlátozásával, majd felfüggesztésével teljessé vált a forinthitelek térhódítása. A Pénzcentrum.hu ezúttal azt vizsgálta, hogy átlagosan melyik hitelezőnél mekkora összegű lakáshitelt és milyen hosszú futamidőre igényelnek az ügyfelek.

A válság előtt egyeduralkodó svájci frank alapú termékek - egy-két finanszírozó kivétellel (Aegon, UCB Ingatlanhitel) - teljesen eltűntek a magyarországi bankok kínálatából, euróhitelt négy helyen találtunk (kizárólag hitelkiváltásra) az új kihelyezések ennek megfelelően forintban történnek.

A bankok által megadott adatok szerint az elmúlt három hónapban átlagosan 7 millió forint lakáshitelt igényeltek az ügyfelek, az átlagos futamidő banktól függően 17 és 21,9 év között alakult.

A legmagasabb átlagos igényelt összeget az Aegon Hitelnél találtuk 13,8 millió forinttal, míg az FHB Bank ügyfelei (a II. negyedéves adatok szerint) átlagosan 4 millió forintot vettek fel. A legalacsonyabb átalagos futamidőt a z OTP Bank ügyfelei választották 17 évvel (az előző negyedévben a Volksbank ügyfelei 16 évre vettek fel hitelt), az Aegon Hitelnél 263 hónap a kérelmek átlagos futamideje.

Lakásvásárlók figyelem! Itt a várva-várt nagy forinthitel körkép!
Találtunk frankhitelt! Ha 7% feletti a THM-ed, erre kiválthatod!

Kényes kérdések, óvatos válaszok

A Rogán Antal és Kósa Lajos által a devizahitelesek megsegítésére bejelentett és a Bankszövetség elnöke által elfogadhatatlannak minősített nyolcpontos javaslat egyik eleme kapcsán szerettük volna megtudnia, hogy a bankoknál mekkora jelenleg az ingatlanfedezet hitelbiztosítéki értékénél nagyobb lakáshitel-tartozások aránya a teljes lakáshitel-állományhoz képest, de erre a kérdésre banktitokra hivatkozva egyetlen pénzintézet sem kívánt válaszolni.

A szerződésmódosítási- és előtörlesztési díjakból, valamint a késedelmi kamatokból származó bevételeket firtató kérdéseink kapcsán a K&H Bank képviseletében elmondták, hogy a késedelmi kamatot jogszabály szabályozza, átütemezés esetén a kérelemért 5 ezer forintos, a szerződésmódosításáért pedig 10 ezer forintos díjat számítanak fel, ezek azonban egyedi mérlegelés alapján mérsékelésre kerülhetnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MKB Bank is jelezte, hogy fizetési késedelem esetén késedelmi kamatot számítanak fel a késedelmes tételekre. Ennek jelenlegi mértéke - hirdetmény szerint - az esedékesség napján érvényes ügyleti kamat + évi 6,0%. Átütemezések esetén jelenleg nem számítanak fel külön díjat, ezért csak a banktól független ügyfélköltségek merülhetnek fel (például közjegyzői vagy értékbecslési díj).

A Budapest Bank lakáshitel portfóliójának 90%-át még mindig a svájci frank alapú termékek teszik ki, az új kihelyezések természetesen forintban történnek. Az előtörlesztési díj bevételek drasztikusan csökkentek az előző évekhez képest. A előtörlesztések szerződésmódosítással, illetve intenzív élőmunkát igényelnek, így alkalmanként jelentős, azaz több tízezer forint többlet költséget jelentenek a bankoknak, az előtörlesztési díjak ezt a többlet költséget fedezik.

A késedelmi kamatok nagyságát jogszabály határozza meg, ez jelenleg 6%, azaz majdnem fele akkora, mint pl. az APEH által alkalmazott büntető kamat, ami jegybanki alapkamat kétszerese. Egy 50 ezer forintos törlesztő részletnél 30 napos késedelem esetén ez nem éri el a 250 forintot, tehát ügyfél szempontból minimális a hatás, ugyanakkor ennek eltörlése tovább rombolja a fizetési morált. A fizető, de késedelmesen fizető ügyelek is megnövekedett kockázatot jelentenek a banknak, így ezután is többlet céltartalékot kell megképezni. Átütemezés esetén a szerződés-módosítási díjat a Budapest Bank elengedi.

Címkék: