Vallottak a lakáshitelesek: még mindig van fontosabb a THM-nél

Pénzcentrum2010. szeptember 13. 15:02

A lakásvásárlást tervezők több mint 60%-a az ingatlan értékének nagyobb hányadát továbbra is hitelből kívánja finanszírozni, a hitelválasztásban a legjelentősebb szerepet a havi törlesztőrészlet nagysága játssza - derül ki a Hoffmann Research és az OTP Bank közös kutatásából.

A gazdasági válság, majd az ingatlanfedezetű deviza alapú hitelezés megszüntetése jelentősen átalakította a lakáshitelezési piacot, és megváltoztak az ügyféligények is. A lakást vásárolni szándékozók több mint 60%-a továbbra is hitelből finanszírozná a lakás vételárának nagyobbik részét - derül ki a közel ezer fős reprezentatív mintavételen alapuló kutatásból.

A hitel kiválasztásában a legnagyobb szerepet a havi törlesztőrészlet nagysága játssza, a megkérdezettek 29%-a jelölte meg legfontosabb szempontként, a válaszadók további 15%-a a kezdő (kedvezményes) törlesztőrészletet tartotta meghatározónak. A törlesztőrészlet fontossága mögött a válaszok alapján a pontosan tervezhető kiadások állnak, amelyek kiszámítható költséget jelentenek a háztartások számára. A megkérdezettek mindössze 14%-a jelölte meg jelentős tényezőnek a kamat típusát - legyen az fix vagy változó -, és főleg a magasabb jövedelműek figyelik a Teljes Hiteldíj Mutatót (THM).

Lakásvásárlók figyelem! Itt a várva-várt nagy forinthitel körkép!

A kutatásból az is kiderül, hogy miközben a megkérdezettek 60%-a 15 millió forintnál kisebb értékű lakást venne, a budapestiek számára kevésbé lényeges a döntés során a ténylegesen megítélhető hitel nagysága. A vidéki nagyvárosokban élők jobban figyelnek a kamat mértékére, ugyanakkor a falvakban az induló törlesztőrészlet nagyságára fektetik inkább a hangsúlyt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OTP Bank a megváltozott piaci körülményeknek és a lakossági elvárásoknak megfelelően 2010. szeptember 13. és október 31. között olyan forint alapú lakáshitelt nyújt, amelynek havi törlesztőrészlete három évig nem változik, következésképp biztonságos és kiszámítható. "Mivel a törlesztőrészletet három évre fixáljuk, a kamatmozgások ebben az időszakban nem változtatják a törlesztőrészlet nagyságát - mondta Illés Zoltán az OTP Bank Lakossági Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Címkék: