Orbán megvenné az MKB Bankot, "messzire rúgta a pöttyöst" (2.)

Pénzcentrum2010. július 15. 12:04

Az Orbán-kormány megvenné, a Bayerische Landesbank pedig eladná az MKB Bankot - erősíti meg a pénzügyi szektorban már hónapok óta keringő pletykát a Figyelő mai cikke. Úgy tudni azonban, az árban egyelőre nagy az eltérés a felek között, a bajor tartományi bank egymilliárd euró alatt nem válna meg leányától, Orbán Viktor viszont 300 millió eurónál többet nem adna érte.

2010.01.20 16:35
Erste: nem vesszük meg az MKB Bankot

A hetilap úgy tudja, az MKB-székház falai között már készülődnek az állami létre, bár ezt a forgatókönyvet még nem kell készpénznek venni. A bajor tartományi segítségben részesült Bayerische Landesbank Brüsszelhez benyújtott reorganizációs terve szerint 2013-ig "tőkepiacképessé" kell tenni az MKB Bankot, ezt azonban akár tárgytalanná is teheti később egy esetleges állami felvásárlás.


Az Orbán-kormány vételi szándékáról szóló találgatásokat több találkozó ténye is erősíti az Orbán-Matolcsy páros és a Bayerische Landesbank vezetői között. A legkritikusabb kérdés azonban a vételár, melyben úgy hírlik, nincs egyelőre egyetértés Orbán és a német bankárok között. Míg Orbán Viktor a Figyelő informátorának szavai szerint "elég messzire rúgta a pöttyöst", 300 millió eurós ajánlatot téve, a Bayerische Landesbank a hírek szerint egymilliárd eurónál kevesebbel nem érné be.

A tranzakció akár már jövő tavasszal lebonyolódhat, ezzel vélhetően nem direkt állami tulajdonba, hanem egy állami intézmény, például az MFB tulajdonába kerülne a bank. Az is előfordulhat, hogy az állam nem teljes, "csupán" többségi tulajdonhányadot szerezne.

  
A korábban elsősorban a vállalatiban erős, mára azonban a lakossági piacon is érzékelhető részesedéssel rendelkező MKB Bank állami megvásárlására nehéz kézenfekvő indokot találni az állam szempontjából. A bankkal ugyan közvetlen befolyást szerezhetne magának az állam a nagyvállalati és kkv-, sőt a lakossági hitelezésben is, és még akár a versenyt is fokozhatná, sokkal olcsóbban és piackonform módon megoldhatná ezt a Magyar Fejlesztési Bankon és leányintézményein keresztül történő, a korábbi gyakorlatnál intenzívebb kamattámogatási és garanciarendszerrel, illetve egy célzottabb lakáspolitikával.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogy éppen az MKB Bankot szemelte ki magának a kormány, az azzal indokolható, hogy a tízmilliárd eurós mentőcsomagban részesült Bayerische Landesbanknak a többi német tartományi bankhoz hasonlóan jelentős reorganizációt kell végrehajtania ezekben az években, és az MKB Bank teljes eladása nagy valószínűséggel beleillik a bankcsoport jövővel kapcsolatos elképzeléseibe, még ha nincs is erről szóló döntés. A K&H-tulajdonos belga KBC csoport, az osztrák Erste és Raiffeisen, illetve az olasz Intesa Sanpaolo és UniCredit esetében ez nem mondható el.

Függetlenül a valós szándékoktól és maguktól a szereplőktől is, egy anyabank és egy állam közötti megbeszéléssorozat híre mind a leánybank, mind az állam számára jó taktikai elem lehet: a leánybank bizonyíthatja anyabankja felé, hogy a nehéz időkben is van érdeklődő az intézmény iránt, az állam pedig demonstrálhatja, hogy kis költségvetési mozgástér mellett is vannak nagyra törő tervei. Hogy ezek valójában micsodák, és hogy az MKB-ról szóló megbeszélések kiszivárgotatásában mekkorák a taktikai-kommunikációs megfontolások, nem tudni.

Az MKB állam által történő felvásárlása mindazonáltal számos kockázatot rejt magában. A hitelportfólió további romlása esetén akár 6-12 hónapon belül egy nagyszabású konszolidációt is végre lehetne hajtani a banknál, és ennek költségei felülmúlhatják akár a vételárat is. Azt sem nagyon értjük, hogy az állam miért lenne jobb gazdája egy kereskedelmi banknak, mint az eredeti tulajdonos, hiszen egy erőltetett hitelezésnek könnyen az lehet a vége, hogy hatalmas rosszhitel-állomány képződik a banknál, amelyet végül az adófizetőknek kell állniuk.

Címkék:
kbc bank, reorganizáció,