30 ezer frankhitelest érint az augusztusi kamatcsökkentés

Pénzcentrum2010. július 7. 10:02

Augusztustól a Budapest Bank mérsékli jelzáloghiteles ügyfelei törlesztési terheit. A svájci frank erősödése miatt jelentősen megnövekedett ügyfélterhek, valamint a forrásköltségek kedvező alakulása miatt a bank úgy döntött: 60 bázisponttal csökkenti svájci frank illetve 100 bázisponttal forintalapú jelzáloghiteleinek kamatát.

A kamatcsökkentés a hitelüket szerződésszerűen törlesztő ügyfeleket érinti, míg fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelei számára a pénzintézet továbbra is nyolcféle fizetési könnyítési lehetőséget kínál.

A Budapest Bank a jövő hónaptól 60 bázisponttal csökkenti svájci frank alapú hiteleinek, illetve 100 bázisponttal forintalapú hiteleinek kamatát. A kamatcsökkentés a bank szerződésszerűen teljesítő ügyfelei által alkotott jelzáloghitel-portfolióját, mintegy 30 ezer szerződést érint.

A kamatcsökkentés 2010. július 10-étől érvényes, a módosult kamatoknak köszönhetően az ügyfelek augusztus 10-étől lényegesen alacsonyabb törlesztőrészletet fizetnek majd hiteleik után. Egy átlagos, 20 éves futamidejű, 10 millió forint összegű jelzáloghitel esetén ez forintalapú hitel esetén 8000 forintos, azaz 7%-kal alacsonyabb törlesztőrészletet jelent majd, míg ugyanez svájci frank alapú hitel esetében 6000 forinttal mérsékli a havi hitelterheket. A bank hiteleinek kamatai ily módon a válság előtti szinthez közelítenek.

A Budapest Bank a kamatcsökkentéssel az ügyfelek - többek között a svájci frank erősödése miatt - jelentősen megnövekedett hitelterhein kíván enyhíteni. Az alpesi deviza árfolyamának a jelzáloghitelesek számára kedvezőtlen alakulása miatt a bank többféleképpen is igyekszik védelmet nyújtani ügyfeleinek, többek között sms-ben értesíti őket az árfolyam változásairól, hogy fel tudjanak készülni a törlesztőrészlet emelkedésére. A gazdaságban beindult pozitív folyamatok, a hitelezési kockázatok várható további csökkenése, és a kedvezően alakuló forrásköltségek mostanára lehetővé tették, hogy a bank jelentősen csökkentse jelzáloghiteleinek kamatait. A hitelkamatok 60 illetve 100 bázispontos csökkentésével a bank segítséget nyújt azon ügyfelei számára, akik az eddigiek folyamán szerződésszerűen törlesztették hiteleiket.

"A Budapest Bank felelős hitelezési politikájának megfelelően folyamatosan figyelemmel kíséri a makrogazdasági környezet alakulását, és annak ügyfelekre gyakorolt hatását. A bank a forrásköltségek alakulása függvényében mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit abban, hogy hiteleiket folyamatosan képesek legyenek törleszteni. A svájci frank jelenlegi magas árfolyama, az ügyfelek hitelterheinek fokozott növekedése indokolttá tette a kamatcsökkentést, hiszen a pénzintézetnek is érdeke, hogy megóvja ügyfeleit a kamatemelkedés okozta kockázatoktól." - mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank igazgatótanácsának tagja.

A Budapest Bank kamatcsökkentése a jól fizető, szerződéses kötelezettségeit határidőre teljesítő ügyfélkörét érinti. Fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleinek a pénzintézet nyolc különböző típusú fizetési könnyítést ajánl attól függően, hogy az ügyfél milyen időtávban és milyen összegű rendszeres fizetést tud vállalni. Ezeknek az igényeknek a jóváhagyása a bank egyedi döntése alapján történik. Az ilyen jellegű szerződésmódosításokért a bank nem számol fel szerződésmódosítási díjat (ez standard esetben 50 ezer forint lenne).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bank törlesztési könnyítésre vonatkozó megoldásai többek között:

- tőkefizetési moratórium 12 hónapig
- futamidő hosszabbítás
- halasztás (törlesztés időszakos felfüggesztése)
- felhalmozott (késedelmes) tartozás részletfizetése 24 vagy 48 hónap alatt
- devizahitelek esetén forintban fix törlesztőrészlet fizetése.

Ezen kívül a Budapest Banknál is elérhető az Áthidaló kölcsön állami kezességvállalással.

Címkék: