Döntött a kormány: EZ lesz a devizahitelekkel

Pénzcentrum/MTI2010. június 30. 16:52

A kormány szerdai ülésén három tagú tárgyalódelegációnak adott megbízást, hogy a bankadóról a következő napokban megállapodásra jusson a bankszövetséggel: a bankoktól 120 milliárdot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárdot várnak - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

Matolcsy György, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály államtitkár lesz a delegáció tagja és Matolcsy reményei szerint a napokban megszülethet a megállapodás. Elismételte: az elvonás mértéke brutális, de ez kell a 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez.

Devizahitelezés: fontos változások

Matolcsy a tájékoztatón jelezte, hogy nagy viták után a kormány döntött arról is, hogy július 1-től, azaz holnaptól ne lehessen bejegyezni deviza alapon jelzálog jogot, és bár erről a parlament csak 2-3 héten belül tud majd dönteni, de a jogszabály visszamenőleges hatályú lesz. A bankok pedig tudnak már a tiltási határidőről.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint az idén őszre lesz kész az a csomag, amely segít majd a bajba jutott devizahitelesek gondjain.

Rogán Antal egy tegnapi interjúban úgy fogalmazott: egy-két héten belül nem lehet kidolgozni olyan intézkedéseket, amelyek segíteni tudnak a bajba jutott devizahiteleseken, így az őszre lesz kész az erre vonatkozó csomag.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fideszes honatya részleteket nem mondott a csomagról, csupán annyit közölt, hogy az átlag állampolgárokat segítenék meg, nem pedig a nagy összegű hitelt felvevőket. "Egy 120 millió forintos hitelt felvevő adósra nem vonatkozna a lehetőség" - mondta a fideszes képviselő. Szerinte meghatároznak majd egy limitet, ami felett nem lehetne élni a segítséggel.

Rogán Antal úgy vélte, nem kell minden devizahitelest megsegíteni, a nagy részben IMF-forrásokat felhasználó megsegítő csomag alapvetően a lakáshitelesekre vonatkozik majd.

Orbán Viktor miniszterelnök még a gazdasági akcióterv keretében, június 8-án a parlamentben jelentette be egy nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

Címkék: