Ők még a frankhiteleseknél is jobban szenvednek

Pénzcentrum2010. június 29. 15:11

Mivel Magyarországon a devizahitelt felvevőknek csak egy nagyon szűk rétegét érinti, ezért ritkábban esik szó a japán jenben eladósodottakról, de az elmúlt hetek árfolyammozgásai miatt érdemesnek tartottuk röviden megvizsgálni az ő helyzetüket is. Az könnyen belátható, hogy az induló havi törlesztő részlethez képest ezek a családok még a frankhiteleseknél is jobban szenvedhetnek.

Magyarországon a 2008 őszén kirobbant pénzügyi és gazdasági válságot megelőzően két nagy hitelintézet nyújtott japán jen alapon is hitelt (OTP Bank, K&H Bank) és bár pontos adatokat nem közöltek a jenhitellel érintettek számáról, illetve a hitel állományáról, de úgy tudjuk, hogy az OTP Banknál a lízinges ügyfeleknek alig 3 %-a rendelkezik jen alapú finanszírozással, a lakáshiteleseknél ez az arány még alacsonyabb (kb. 1%). A Magyar Nemzeti Bank idén áprilisi pénzügyi stabilitási jelentése betekintést ad ebbe, a sokak szerint szerencsére csak rövid életet megélt konstrukcióba, annak elterjedtségére.

Amint az alábbi ábrákon látszik, mind az új hitelszerződéseken belül, mind a kialakult hitelállományon belül marginális (volt) a japán jen alapú hitelek részaránya. Becslések szerint ez néhány ezer (esetleg tízezer) családot, illetve néhány tíz milliárd forintnyi hitelállományt érint.


A jenalapú kölcsönök felvétele jellemzően 1,45-1,60 közötti forint/jen árfolyam mellett történt 2008 őszéig, amikor a jenhitelnél felszámolt kamatláb rendkívül alacsony volt (sok esetben 1-2% körüli), ez - pontosabban az alacsonyabb induló törlesztőrészlet összege - tette még a svájci franknál is vonzóbbá a jenalapú eladósodást. Azóta a jenhitelekre felszámított kereskedelmi banki kamatok is jelentősen emelkedhettek (az új folyósítás pedig már 2008 őszén megszűnt), de még így is kedvezőbb a forint kölcsönök kamatánál, illetve a legtöbb euróban és frankban nyújtott kölcsön kamatánál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a kamatelőny hosszabb távon továbbra is vonzóbbá teszi a devizaalapú kölcsönöket forintalapú társaiknál (ezért nem éri meg egyelőre forinthitelre váltani). Rövid távon azonban egyre feszül sok család költségvetése. Most amiatt szenvedhetnek jobban a jenhitelesek frankhiteles társaiknál, mert a hitelfelvétel legjellemzőbb árfolyamához képest a forint most mintegy 60%-kal gyengébb a jen esetében, mint a frank esetében (kb. 25%-kal). Ez pedig könnyen oda vezethet, hogy az érintett családok most azt tapasztalják: a jenhitelük után közel duplájára emelkedett a havi törlesztő az eredeti törlesztéshez képest, miközben a frankhiteleseknél ez (hangsúlyozottan idézőjelben) "csak" mintegy 40-60%-os lehet.

Címkék: