Hihetetlen ütemben nő a netbankolók száma

Világgazdaság2010. június 3. 10:04

Rekord ütemben növekszik a hazai netbankolók száma: az elmúlt egy évben számos banknál kétszámjegyű volt a növekedés. Lassan azonban telítődő piaccal kell számolniuk a pénzintézeteknek - írja a Világgazdaság.

A megkérdezett hazai bankok mindegyike arról számolt be, hogy továbbra is gyors ütemben növekszik internetbanki ügyfeleik száma, és a trend folytatódására számítanak.

A GKIeNET-T-Home-T-Mobile adatai szerint a múlt év végén több, mint 2,4 millió lakossági és több, mint 350 ezer vállalati ügyfélnek volt internetbanki szerződése hazai bankoknál. Előbbi egy év alatt 21, utóbbi 13 százalékos emelkedést mutatott.

A mobilbanki szolgáltatások is felfutóban vannak: az ügyfelek száma meghaladta a 3 milliót, 10 százalékos növekedés mellett.

Rekord szintű bővülés volt megfigyelhető azonban a kizárólag internetes vásárlásra használható webkártyáknál: év végén több, mint 280 ezret használtak a piacon, ami 40 százalékkal haladta meg az előző évit.

A Raiffeisen Banknál számlát nyitók automatikusan internetbanki ügyfelekké is válnak, amennyiben aktiválják a szerződést. A banknál úgy gondolják, hogy az európai trendeknek megfelelően itthon is egyre szívesebben használják majd az emberek a világhálót vásárlásra.

Az OTP Banknál is hasonlóan vélekednek, ugyanakkor a piac fokozatos telítődésével is számolnak a jövőben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A netbankot az ügyfelek elsősorban azonnali forintátutalásra, sárga csekk befizetésre, mobiltelefon-feltöltésre, illetve deviza-átutalásra használják, emellett a számlaegyenleg lekérdezés is gyakori tranzakció.

Mindeközben a bankok folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásokat, a CIB Bank például bevezette a gépjármű-biztosítás meg- és átkötésének lehetőségét, valamint az elektronikus számlakezelés szolgáltatást a Díjnettel együttműködésben.

Az MKB Banknál a lakossági ügyfelek számára próbálják tervezhetőbbé tenni költéseiket, így egy áttekintő képet adnak az ügyfélnek havi költéseiről korábbi tranzakciói alapján.

Az OTP Banknál az internetbanki felületet optimalizálták iPhonera.

Címkék:
otp optima,