Hitelkönnyítésben reménykednek a bankok: júniustól hitelezhetőségi limit

Pénzcentrum2010. április 16. 09:02

Június 11-én lép hatályba a devizanemenként különböző hitelhányadot meghatározó kormányrendelet második eleme. A hitelintézeteknek saját belső szabályzatukban kell rögzíteni, hogy kiknek és milyen feltételekkel adnak hitelt, valamint a bírálat során mit vesznek figyelembe jövedelemként, milyen igazolások, nyilatkozatok meglétét teszik kötelezővé.

A szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes ügyfelek hitelezhetőségi limitje. A devizahitelesekre alacsonyabb limit vonatkozik, mint a forinthitelesekre, euróban az elfogadható szint 80%-áig, más devizában - például svájci frank - mindössze 60%-áig adható kölcsön.

325-ös eurótól és 260-as svájci franktól félnek: júniustól keményítenek be igazán

Több bank is abban reménykedik, hogy a júniusig lazítanak a vonatkozó kormányrendelet már márciustól hatályos szigorán. Nem is a devizaalapú kölcsönzésnél bevezetett, hanem inkább a forinthitelekre érvényes korlátot tartják túl keménynek. A nyáron életbe lépő változás ráadásul a fedezetalapú (jövedelemigazolás nélküli vagy minimálbéres) finanszírozás teljes eltűnését hozza, ami becslések szerint a hitelfelvevők ötödét is érintheti.

A CIB szerint az utóbbi egy évben segítette a lakossági lakáshitelpiacot, hogy csökkent a vagyonátruházási illeték, olcsóbbak a lakások, mint korábban, folyamatosan csökken a jegybanki alapkamat és a banki forintkonstrukciók ára is. Az idén az OTP is összességében növekvő keresletre számít a lakáshitelezésben, de - mint óvatosan fogalmaztak - a hitelezésről szóló kormányrendelet (például a nagyobb önerő előírásával) érinti a hozzáférést a kölcsönökhöz.

Címkék:
svájci minimálbér,