325-ös eurótól és 260-as svájci franktól félnek: júniustól keményítenek be igazán

Pénzcentrum2010. február 26. 08:47

A jövő héten életbe lépő hitelhányadra vonatkozó szigorítások meghatározzák, hogy a különböző devizanemek választásakor mekkora önerőt kell felmutatni az ügyfeleknek, az igazi bekeményítés azonban csak júniusban érkezik. A bankoknak addig kell kidolgozniuk a hitelezhetőségi limitre vonatkozó szabályokat, vagyis, hogy egy igénylő jövedelmének mekkora hányada terhelhető, ha forintban, illetve, ha devizában vesz fel kölcsönt.

A körültekintő lakossági hitelezésről szóló rendelet szerint a bankoknak saját belső szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy mely ügyfeleknek, milyen feltételekkel adnak hitelt, mit fogadnak el  jövedelemként, illetve milyen igazolások, nyilatkozatok bemutatását teszik kötelezővé a hitelfelvételhez.

A szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes ügyfelek hitelezhetőségi limitje. A bankok csak akkora összegű hitelt adhatnak, amelynek a törlesztőrészlete ezt az összeget nem haladja meg. Ha valaki devizában vesz fel hitelt, akkor a banknak csökkentenie kell a hitelezhetőségi limitet.

Euróban az egyébként elfogadható szint 80%-áig, míg más devizában (például svájci frank) mindössze annak 60%áig adható kölcsön.

Ezek a bankok számára meglehetősen nagy feladatot adó előírások június 11-én lépnek hatályba. A jelenlegi árfolyamokat alapul véve az euró 20%-os kilengése 325 forintos árfolyamot eredményezne, a svájci frank 40%-os kiugrásával 260 forintig szállna el az árfolyam. Az ügyfelek törlesztőrészlete ezen árfolyamok mellett érné el a forintban felvett kölcsön induló havi részletét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az autóhiteles ügyfelek fele nem menne át az új szűrőn

Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

Címkék: