Jelzálogkötél az adósok nyakán! Sokkoló számok a tengerentúlról

Pénzcentrum2010. február 24. 14:02

Egy frissen közzétett amerikai tanulmány szerint a IV. negyedév végére elérte a 11,3 milliót azon jelzáloghitelesek száma, akiknek magasabb a fennálló hiteltartozása, mint a fedezetként felajánlott ingatlan értéke. Ez a lakásárak csökkenése miatt országos szinten azt jelenti, hogy átlagosan már minden negyedik hiteladós ebbe a kategóriába tartozik.

Az ingatlan értékénél magasabb hiteltartozással rendelkező ügyfelek száma 620 ezerrel emelkedett az utolsó negyedévben. Tízből egy ügyfélnek legalább 25%-kal magasabb az aktuális tartozása, mint amennyit a lakása ér.

2,3 millió ügyfél még legalább a lakás értékének 95%-ával tartozik, ők a lakásárak további csökkenése esetén könnyen átcsúszhatnak a másik kategóriába. A negyedik negyedévben átlagosan 1,1%-kal csökkentek a lakásárak az előző negyedévhez képest, ami nem igazán bíztató az adósokra nézve.

Az amerikai bankok hitelezési tevékenysége még mindig nem állt teljesen helyre, többen új módszereket dolgoznak ki a hitelállomány kezelésére és a kockázatok csökkentésére. A hitelezési rendszer megreformálása tágabb értelemben hatással lehet a nemzetgazdaság egészére.

A lakóingatlan értékétől magasabb hiteltartozással rendelkező ügyfelek aránya Nevada államban eléri a 70%-ot, Kaliforniában minden harmadik adót érint, de az országos átlag felett van Floridában, Arizonában és Michigan államban is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adósságcsapdába került ügyfeleknek szinte semmi esélyük nincs a hitelkiváltásra (ehhez pótfedezet bevonása, vagy előtörlesztés lenne szükséges), de az ingatlan eladása sem megoldás, mivel a befolyó vételár nem fedezi a tartozást. Az ügyfelek közül sokan felhagynak a törlesztéssel, így sajnos nem marad más hátra, mint a végrehajtás.

Címkék: