Kínos helyzetben a szülők! Ezt most nem tudjuk megvenni...

Pénzcentrum2010. február 19. 11:02

Az American Express legfrissebb felmérése szerint a 6 és16 év közötti gyermeket nevelő szülők 71%-a állítja, hogy a gyermeke megértette, hogy válság van és a család nem engedhet meg annyi mindent magának, mint korábban.

A szülők 91%-a fontosnak tartja a válság következményeiből leszűrt tanulságok átadását a következő generációnak. Ezzel a szokatlan leckével jelentősen fokozódik a gyermekek pénzügyi felelősségérzete.

A szülők szerint a szűkösebb körülmények között fontos a pénzügyekkel kapcsolatos őszinteség a családban, a megkérdezettek 20%-a bevallotta, hogy utasította már vissza valamilyen játék megvásárlását azzal az indokkal, hogy "ezt most nem tudjuk megvenni a válság miatt".

A felmérés szerint a szülők 62%-a heti rendszerességgel ad zsebpénzt a gyermekének, az átlagos összeg 12 dollár. A szülők fele takarékosságra inti a gyermekét, vagyis ha tudja, akkor takarítsa meg a zsebpénze egy részét. A válaszadók negyedének gyermeke a megjelölt célokra a teljes összeget elköltheti, a gyermekek 13%-a pedig arra költi a zsebpénzét, amire csak akarja.

A megkérdezettek harmada külön jutalmat helyez kilátásba akkor, ha a gyermek jól teljesít az iskolában, illetve, ha kiveszi a részét a házimunkában. Minden ötödik szülő rendszeresen utal pénzt a gyermek nevén lévő megtakarítási számlára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez az arány Magyarországon is hasonló:
OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

Címkék: