Ismét lesz devizahitel a K&H-nál

Pénzcentrum2010. január 26. 13:40

Február 15-étől ismét nyújt lakossági devizahitelt a K&H Bank, igaz csak az euró alapú lakáshitelek és ingatlanfedezetű személyi hitelek esetében. Ezzel feloldja a bank a devizahitelezés tavaly július 3-án bejelentett teljes felfüggesztesét.

"Ahogy a K&H eddig is hangsúlyozta, folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci eseményeket, és ha szükséges, ezekre reagál. Az elmúlt időszak pozitív változásai, így a makrogazdasági környezet fokozatos javulása, a lakossági hitelezéssel kapcsolatos törvényi szabályozás szigorodása, valamint a szektorszintű önszabályozás hatására a K&H lakossági euró alapú hitelezésének felfüggesztéséről hozott korábbi döntését 2010. február 15-től feloldja." - közölte a bank, hozzátéve: "ennek értelmében a K&H 2010. február 15-től ismét elérhetővé teszi a K&H euró alapú lakáshitel és a K&H euró alapú ingatlanfedezetű személyi hiteleket magánszemély ügyfelei számára."

Mindemellett a K&H várakozásai szerint rövid-középtávon a forint jegybanki kamatszint folyamatos csökkenésével a piaci feltételű forinthitelek további teret nyernek.

  
A bejelentés lezár egy több mint féléves korszakot a K&H-nál, amikor is a magyar nagybankok között egyedülálló módon csak forintban helyezett ki új lakossági hitelt a pénzintézet. Ebben szerepe volt az anyabanki források megdrágulásának (ne feledjük, a KBC-nek nagy veszteségei keletkeztek mind hitelezésében, mind értékpapír-állományában) és a devizahitelezés kockázatait kézzelfoghatóvá tévő első féléves árfolyammozgásoknak is.


Az euróbevezetés reménybeli közeledésével és a bankközi forintforrások továbbra is fennálló viszonylagos drágaságával (a jegybanki alapkamat ill. a BUBOR még mindig 6 százalék ill. akörüli), valamint az árfolyamvolatilitás mérséklődésével vonzóak lehetnek az ügyfelek számára az euróhitelek, miközben svájci frank alapú lakáshitelt még mindig csak kevés bank nyújt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem valószínű azonban, hogy a K&H a hitelezés radikális fellendítését tervezné (még sikeres betétgyűjtés mellett sem teszi ezt lehetővé a hitel-betét arányra való fokozott odafigyelés és a még mindig rendkívül korlátozott lakás-hitelkereslet), és a kondíciókból fog kiderülni az is, mennyit akar nyerni az euróhitelezés újbóli beindításán a bank (a szeptember végén bejelentett kedvező kamatozású forinthitelen vélhetően nem túl sokat keresett).

Ami általában az euróhitelezést illeti, a forint közeljövőben várható erősödését feltételezve (lásd a Bank of America - Merrill Lynch véleményét ) akár még nyerhetnek is az ügyfelek a törlesztőrészleteken, miközben érdemi lakáshitel-támogatási rendszer híján a forinthitelek THM-jének továbbra is van néhány százalékos hátránya az euróhitelekhez képest.

Címkék:
bank of america,