Szélnek eresztett pénznyelő plasztikok

Pénzcentrum2009. november 13. 12:02

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve frissen közzétett statisztikái szerint szeptember végére éves szinten az előző hónappal megegyező mértékben 13,1 %-kal csökkent az amerikaiak folyószámlahitel és hitelkártya adósság állománya. Egy hónap alatt közel 10 milliárd dollárral csökkent és már második hónapja a 900 milliárd dollár alatti sávban található az összesített állomány.

A kiigazított augusztusi és a frissen közzétett szeptemberi adatok szerint folytatódott az idei évben töretlen lefelé irányuló tendencia a folyószámlahitel és a hitelkártya adósságok tekintetében. Az idei év elejétől már mintegy 70 milliárd dollárral, a tavaly őszi csúcstól számítva körülbelül 85 milliárd dollárral szűkültek a hitelkeretek.

Terítettek a bankok: felforgattuk a kártyáikat

A mélyrepülés részben annak köszönhető, hogy az ügyfelek egy része önszántából igyekszik megszabadulni a hitelkártyájától, míg másoknak a számlavezető pénzintézet nem újítja meg a lejáró hitelkeretét. A legfrissebb adatok szerint szeptember végén összesen 889 milliárd dollárral tartoztak az ügyfelek.

Az államokban már több mint száz pénzintézet ment csődbe idén, a hitelállomány szűkülésével járó bevételcsökkenés hatására ez a szám tovább emelkedhet. A hitelállomány csökkenése ugyanakkor egyfajta portfolió-tisztulással is jár, mivel kikerülhetnek az állományból a problémás és a magasabb visszafizetési kockázattal járó tételek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hazánkban az elmúlt években a laza hitelbírálati feltételeknek köszönhetően a bankok szórták a hitelkártyákat az ügyfeleknek. A válság több sallert is kiosztott, ebből az egyik legnagyobbat a hitelkártya üzletág kapta. Aki nem képes időre feltölteni a hitelkeretét, az jobban jár, ha a tengerentúli ügyfelekhez hasonlóan még azelőtt leadja a kártyáját, hogy a pénznyelő étvágya fokozódna, mert arra más vagyontárgyunk is rámehet.

Címkék: