Egyoldalú szerződésmódosítás: a bankok másképp látják

Pénzcentrum2009. szeptember 3. 09:17

A Magyar Bankszövetség is kidolgozta saját javaslatait az egyoldalú szerződésmódosításokat korlátozó magatartáskódexhez, azonban ezek a javaslatok több helyütt eltérnek a felügyelet elképzeléseitől - írja a Népszabadság.

Az eredeti elképzelés szerint szeptember elejére kellett volna elkészülnie a kódexnek, azonban a felek még mindig csak a javaslatok kidolgozásánál tartanak. Eredetileg a bankok vezetőivel folytatott egyeztetésen még arról volt szó, hogy a kódex az egyoldalú módosításokról szól majd, azonban a PSZÁF ennél jóval szélesebb körű javaslatokat tett, gyakorlatilag az egész lakossági hitelezést megreformálná.

A bankszövetségi munkaanyagból azonban jó néhány felügyeleti javaslat kimaradt: így például a banki ügynökök felelősségéről szóló javaslatok, vagy az, hogy a kölcsön finanszírozását szolgáló források bemutatásával vázolják az ügyfeleknek a lehetséges kockázatokat, de nem támogatják a bankok azokat az ötleteket sem, melyek a a bankváltás, hitelkiváltás egyszerűsítését szolgálnák.

Az egyoldalú módosításoknál a PSZÁF azt szerette volna, ha a bankok tételesen levezetnék, hogy mely forrásköltségük milyen arányú változása indokolja a kamat, vagy egyéb költségek módosítását, a bankok ehelyett azonban inkább csak egy listát állítottak össze azokról a kritériumokról, amelyekre hivatkozva emelhetnek kamatot, s egy jegyzéket azokról, amelyek miatt nem.

Címkék: