Megszorult hitelesek, kegyes bankok

Világgazdaság2009. június 19. 08:58

Folyamatosan nő a hiteltörlesztési nehézségekkel küszködő banki ügyfelek száma, s míg a kormány mentőcsomagja várhatóan csak ősztől lesz elérhető, a hitelnyújtók által felkínált könnyítéseket egyre többen veszik igénybe.

A Világgazdaság arról számolt be, hogy az Aegon Hitelt felvevők 7, a Budapest Banknál lévő hitelfelvevők 10 százaléka élt már a könnyítés lehetőségével. A Raiffeisennél már minden ötödik ügyfél kért átütemezést, ám ebben nagy szerepe lehet, hogy a bank proaktívan viszonyul a kérdéshez, és nem vár arra, hogy az ügyfél jelezze a bank felé, nem képes fizetni.

A könnyítések közül a bankok beszámolói szerint a futamidő meghosszabbítása és a tőketörlesztési moratórium szerepel az első helyen, bár utóbbit természetesen csak az kérheti, aki tőkét is visszafizet a havi részletekben. Akik csak kamatot és kezelési költséget fizetnek, általában élhetnek új hitel lehetőségével vagy a hátralék részletekben történő kifizetésével. A futamidő meghosszabbítása is természetesen azok számára jelent lényegi könnyebbséget, akiknek rövid lejáratú a kölcsönük.

Az életbiztosítással kombinált lakáshitelek esetében annuitássá alakítással és a futamidő meghosszabbításával tudnak operálni a bankok. A leválasztott életbiztosítástól viszont általában csak nagy veszteséggel szabadulhatnak meg az ügyfelek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakás-takarékpénztárral összekapcsolt hiteleknél az OTP csökkentheti a havi betétfizetés összegét, s a kölcsön részleteit az utólag kötött lakástakarék-szerződések esetén is mérsékelni tudja. Az OTP adósvédelmi programjában átmenetelileg fix törlesztőrészletűvé alakítani a hitelüket, sőt, szóba jöhet a részlet átmeneti csökkenése is. A Raiffeisennél is van ilyenre lehetőség, a Budapest Banknál pedig a részletek teljes felfüggesztésére is van mód.

Címkék: