Lakáshitel verseny: a türelmetlenek jobban járnak?

Pénzcentrum2009. április 6. 05:40

Türelmi idő vagy normál annuitás? A lakásvásárlási hitelek felvételét megelőzően az ügyfelek jellemzően még mindig a törlesztőrészlet nagysága alapján választanak bankot maguknak. Az igénylés során a havonta fizetendő részlet - igaz a későbbi időszak kárára - tovább csökkenthető, amennyiben valaki türelmi időt kér a tőketörlesztésre. Vajon mikor jár jobban az igénylő, ha rögtön elkezdi a tőkét is fizetni, vagy a türelmi idős változat a nyerő?

A hazai pénzintézetek ügyfélminősítő rendszerei külön-külön megvizsgálják az igénylő fizetőképességét és a fedezetként felajánlott ingatlan értékét. A türelmi idős konstrukciók igénybevétele esetén a jövedelemvizsgálat kettéválik és nem csak az induló részletre, hanem a később esedékes magasabb törlesztők tükrében is vizsgálják az adóst.

A már türelmi idős konstrukciót felvett lakáshiteleseket több megpróbáltatás is érte. Az első kamatperiódusra vonatkozóan akciós kamatot kínáló pénzintézetek türelmi idős konstrukciót választó ügyfelei tudták leginkább minimalizálni a havi részleteket, majd jött a kamatváltozás.

Ekkor még mindig tartott a tőkemoratórium, az ügyfeleknek a magasabb kamatot, valamint a feltételrendszertől függően a kezelési költséget kellett megfizetni. A türelmi idő lejártakor megkezdődik a tőke törlesztése is, ehhez párosul az árfolyamok emelkedéséből adódó törlesztőrészlet növekedés.

Mindenesetre, akik éltek a türelmi idő adta lehetőséggel, azok elkerülhették, hogy a tőkét is a drámaian megemelkedett árfolyamok mellett törlesszék. Akinek még tart a türelmi ideje, az a devizaárfolyamok csökkenése esetén elkerülheti a normál annuitásos törlesztéssel fizető ügyfeleket ért nehézségeket.


Számításunk szerint összességében az egyenletes törlesztést választó ügyfél jár jobban. A türelmi idős konstrukcióban törlesztő ügyfél az 5 millió forintra 20 év alatt (6 %-os kamatot, 1 %-os kezelési költséget és változatlan árfolyamszintet feltételezve) 9 799 832 forintot, a normál annuitással törlesztő adós 9 219 370 forintot fizet vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alacsonyabb induló törlesztőrészlet vonzó lehet, de számításunk szerint a futamidő során kifizetett félmillió forint feletti hiteldíj-többlet eltántoríthatja a körültekintő igénylőket a konstrukció választásától.

Kétszámjegyű kamatokat hozhat a szigorítás!

Címkék: