Rohanj a szocpolért! Nem visszamenőleges a kamattámogatás megszüntetése

Pénzcentrum2009. április 3. 08:15

A lakáshitel rendszer szigorítása nem érinti a régi ügyfeleket, így viszont az idei évben csak kevesebbet takarít meg az állam a megszorítással. 2009-ben körülbelül 17 milliárd forint lehet a spórolás, jövőre azonban már 40-50 milliárd, később aztán egyre több.

A 2000 nyarán bevezetett rendszert többször bővítették, majd 2003-ban, két lépcsőben építették le a mai szintre, ám a korlátozások a korábban felvett kölcsönök támogatását nem érintették. Bajnai Gordon, az MSZP-SZDSZ miniszterelnök-jelöltje, a lakástámogatások kezeléséért is felelős önkormányzati miniszter a többi közt a lakásépítési kedvezmény (a szocpol) és a kamattámogatás "felfüggesztéséhez" kérte a szocialista és a szabad demokrata frakció támogatását csütörtökre véglegesített politikai nyilatkozatában.

A nyilatkozatban július elsejei határidőt jelöltnek meg a lakástámogatások felfüggesztésére. Ez azt jelentheti: azt követően már nem lehet támogatott hitelt vagy lakásépítési támogatást igényelni. A nyilatkozat két konkrét területet említ - a kamattámogatást és a szocpolt, de az nem derül ki belőle, hogy csak példaként vagy konkrétan ezekre vonatkozna a felfüggesztés.

A tervek és az eddigi gyakorlat szerint mindenesetre támogatott hitel vagy szocpol akkor is jár majd, ha a kérelmet a bank június végén (a határidő előtt egy nappal) "fogadja be". Ehhez viszont szükség van az alapfeltételek teljesítésére, leginkább meg kell lenni a lakás vásárlásáról szóló szerződésnek vagy az építési tervdokumentációnak.

A korlátozások most nem járnának jelentős költségvetési megtakarítással. A szigorítások összesen 17 milliárd forint megtakarítást hozhatnak az idén, a lakástámogatásokra elkülönített teljes keret 205 milliárd forint. Az összeg felét a korábban felvett hitelek támogatására költi el az állam.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyéb szigorítás: 13. havi nyugdíj! Búcsú a második részlettől?

A korlátozás első körben leginkább a közvetlenül kifizetett lakásépítési támogatás, vagyis a gyermekek után járó szocpol és a félszocpol esetében jár nagyobb spórolással. Az idén e két támogatásra 37,3 milliárd forintot terveztek költeni a büdzséből - a lakásépítések számának mérséklődésével egyébként is az összeg csökkenésére lehetett számítani.

Címkék: