Újabb szeg a The Body Shop koporsójába? Egyre több üzletük húzza le a rolót, nagy a pánik

Pénzcentrum2024. március 11. 19:04

Az angliai után bezárja amerikai és kanadai üzleteinek egy részét is a The Body Shop, brit kozmetikai vállalat, méghozzá a magas infláció és az online értékesítés egyre markánsabb térnyerése miatt -  közölte a CNN. A magyar egységek nincsenek veszélyben, azok franchise rendszerben működnek.

Az összes amerikai üzletének bezárását és több kanadai boltjának felszámolását jelentett be a The Body Shop, a cég csődeljárást kezdeményezett, amely március 1-jén lépett életbe az Egyesült Államokban. Kanadában a 105 üzletéből 33-ban az értékesítés azonnali felszámolása kezdődött meg, és az ottani online értékesítés is leállt.

Az infláció emelkedése minden országban negatívan érintette a hagyományos kiskereskedelmet, különösen azokat a boltokat, amelyek főként bevásárlóközpontokban találhatók és középosztálybeli vevőkre támaszkodik.

A bezárási hullám az anyagországban kezdődött: februárban számoltunk be róla, hogy a cég bejelentette, az Egyesült Királyságban hét üzletét fogja bezárni. 

Az infláció emelkedése negatívan érintette a hagyományos kiskereskedelmet Magyarországon is: mivel az infláció magas volt, ezért a kiskereskedők árbevétele is nőtt, az árbevétel azonban nem egyenlő a nyereséggel- áll az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) egy korábbi közleményében. Itthon egyetlen év alatt a kiskereskedelmi üzletek 6,4 százaléka zárt be, összesen több mint 7000 bolt húzta le a rolót országszerte. Erről részletesebben ebben a cikkben írtunk:

A negatív spirál tehát még az olyan "mammutokat" is elérte, mint amilyen a The Body Shop, melyet Anita Roddick alapított 1976-ban az Egyesült Királyságban.  A vállalat természetes, fenntartható és etikus termékeivel robbant be a piacra, valamint állatkísérletek elleni elkötelezettségével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Globálisan több mint 80 országban volt jelen több mint 2500 üzlettel és online értékesítési lehetőségekkel több mint 60 piacon. A vállalat története során többször is gazdát cserélt; először a L'Oréal vásárolta meg 2006-ban egymilliárd dollárért, majd 2017-ben továbbadták a brazil Natura csoportnak szintén egymilliárd dollárért.

A márka teljesítménye az elmúlt időszakban azonban meggyengült. A Natura egy 2023 eleji jelentése szerint a The Body Shop előző évben 13,5%-os bevételcsökkenést szenvedett el, mely részben annak tudható be, hogy a COVID-19 pandémia alatt fellendülő közvetlen fogyasztói csatornák visszaestek. Az Aurelius vagyonkezelő csoport vásárolta meg a márkát körülbelül 266 millió dollárért az előző év végén.

Mi lesz a Body Shop hazai üzleteivel?

A témában megjelent cikkeink után reagált a The Body Shop magyarországi leányvállalata a hírekre, és mint közölték, a hazai boltokra és a webshopra nincs hatással a lépés.  Szerkesztőségünknek azt írták, Magyarország egy franchise rendszerben működő piac, a franchise partnerekre nincsenek kihatással az egyesült királyságbeli piac történései.

Címkék:
kiskereskedelem, online, infláció, vállalat, értékesítés, üzlet, infláció mértéke, amerikai,