Bemondta az MNB-alelnök: ekkor jöhet az egyszámjegyű alapkamat Magyarországon

Pénzcentrum2023. december 19. 15:51

A Monetáris Tanács a jövőben is adatvezérelt üzemmódban fog működni, az irányadó kamat a közeljövőben egyszámjegyű lehet - mondta Virág Barnabás a mai kamatdöntés után. Az MNB-alelnök szerint a jegybank azzal számol, hogy jövőre átlagosan 4-5,5%-os infláció lesz, 2025-ben jöhet a 3% körüli érték.

Az irányadó kamat már a közeljövőben egy számjegyű lehet, a Monnetáris Tanács továbbra is adatvezérelt üzemmódban hozza meg a döntéseit - mondta Virág Barnabás MNB-alelnök a keddi kamatdöntpést követően. A magyar gazdaság fundamentumai több területen és határozottan tovább javultak jegybank szerint, 2023 végére 6 százalék körülre csökkenhet az inflációs ütem.

Az erős dezinfláció 2024 első negyedévében folytatódik, majd az év közepén lassul, így az infláció 2025-ben térhet vissza tartósan a jegybanki célra - emelte ki a háttérbeszélgetésen a Portfolio szerint. Az alelnök hozzátette, ma a Monetáris Tanács két opciót tárgyalt, a 75 és a 100 bázispontos kamatcsökkentésről, végül egyhangúan az utóbbi mellett döntöttek.

A dezinflációban idén nagy eredményeket ért el Magyarország, fontos, hogy ezt a pályát 2024-ben is folytassuk, amihez fegyelmezett monetáris politikára van szükség az alelnök szerint. Jelenleg egy általános, széles körű dezinflációt láthatunk, egyre inkább teret nyer az alacsony inflációs közeg, erőteljesen térünk vissza az alacsony inflációs közeg irányába, ahonnan Magyarország 2020 előtt elindult

- fogalmazott Virág Barnabás. 2024-ben a jegybank átlagosan 4-5,5%-os inflációt vár, majd 2025-ben jöhet a 3% körüli érték. A negyedik negyedévtől már év/év alapon is növekedés várható a GDP-ben, vagyis folytatódhat a magyar gazdaság kilábalása a recesszióból. Kiemelte, első körben a pénzügyi tartalékok helyreállítása lehet az elsődleges a családoknak, ami késleltetheti a fogyasztás visszaerősödését.

Magyarorszégon szeptember óta pozitív a visszatekintő reálkamat. Előretekintve is érdemi pozitív reálkamattal számolunk, de annak mértéke csökkenni fog a mostani átmeneti kinyílás után. Két tényezőtől függhet majd, mekkora reálkamatra lesz szükség a jövőben: a globális reálkamat-környezettől és a magyar gazdaság kockázati megítélésétől

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- tette hozzá.

Címlapkép: Soós Lajos, MTI/MTVA

Címkék:
mnb, jegybank, infláció, gazdaság, jegybanki alapkamat, kamatdöntés, kamatcsökkentés, magyar nemzeti bank, inflációs adat, infláció mértéke, mnb kamatdöntés,