Vészjóslóan csikorog a magyar ipar: a járműgyártás húzóereje sem tudja az országot kivontatni a mocsárból?

Pénzcentrum2023. szeptember 13. 08:30

2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5%-kal mérséklődött - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júniusinál 2,8%-kal nagyobb volt.

2023. júliusban az ipari termelés volumene 2,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (A KSH első becslésében közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónaphoz képest 2,8%-kal emelkedett. Az ipari export volumene 2,2%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 35%-át képviselő járműgyártás kivitele 15,9, a 14%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 10,6%-kal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 11,0, a feldolgozóiparé 6,5%-kal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,3, a csekély súlyú bányászaté 35, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 21%-kal csökkent. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28%-át képviselő járműgyártás 14,4%-kal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 21, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,2%- kal nőtt.

A 11%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 9,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 24%-kal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 8,1%-kal kisebb lett. A feldolgozóipari termelés 9,0%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,0%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 9,8, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 6,6%-kal visszaesett.

A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkenése miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindössze három alágazatban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben, 19,6%-kal a pékáru, tésztafélék gyártásában. A legnagyobb (22%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,5%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A többi hét alágazatban 8,0 és 52% közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé az egyéb élelmiszer gyártásában, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 21%-kal a gyógyszergyártás bővült az egy évvel korábbival összehasonlítva, ebben szerepet játszott az alacsony bázis hatása is. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 20, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 12,2%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb mértékben, 25%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a belföldi értékesítés csökkenése miatt, miközben az export nőtt.

Címkék:
ksh, gazdagság, autóipar, ipar, termelés, járműipar, feldolgozóipar, élelmiszeripar, gyógyszeripar, járműgyártás, iparágak, gyógyszergyártás,