Durván elszegényednek a magyarok: milliók vannak hatalmas veszélyben

Pénzcentrum2023. június 15. 08:45

Egyre komolyabb jövedelemcsökkenésről számolnak be a magyarok, akiknek pedig emelkedett, azok sem örülhetnek nagyon, mert ez nem tartja a lépést a megugró inflációval.

A magyar felnőtt lakosság 27 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt fél év alatt 1-10 százalék között nőtt a jövedelme - erről ír cikkében a G7. Ez alaposan árnyalja azt a képet, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölt a legutóbb, eszerint ugyanis országosan a bruttó átlagkereset 16,6, a nettó átlagkereset pedig 16,5 százalékkal nőtt egy év alatt. A mostani felmérésből viszont sokkal inkább az jön ki, hogy az átlagnak értelmezhető medián 15,7 százalékkal emelkedett.

Mint a lap írja, a a legutóbbi KSH adatok is azt mutatták, hogy a jövedelmek növekedése egyszerűen nem tartja a lépést a magas inflációval, emiatt a magyar munkavállalók reáljövedelme átlagosan 6,9 százalékkal csökkent egy év alatt. Kijelenthető az is, hogy a magyar lakosság 58 százaléka sehogy nem tud lépést tartani a drágulással, 27 százaléka körülbelül a felszínen tartja magát.

Címkék:
reálbér, átlagkereset, szegénység, magyarország, ksh, gazdaság, jövedelem, keresetek, magyarok, lakosság, átlagjövedelem,