13 °C Budapest
Huf

Furcsa fordulat állt be a forintnál: tíz éve nem volt erre példa

2023. május 15. 22:02

Egy évtizede nem fordult elő, hogy éves összevetésben csökkent volna a forgalomban lévő forintkészpénz mennyisége Magyarországon, de áprilisban fordult a kocka. 2022 végéhez képest 2,7 százalékos csökkenés tapasztalható a forgalomban lévő készpénz terén. A jelenség magas inflációval, a devizakereslet erősödésével és a pénzforgalom hosszú távú változásával magyarázharó.

Közzétette előzetes statisztikai mérlegének adatait a Magyar Nemzeti Bank áprilisra vonatkozóan. Az egyik legérdekesebb új fejlemény az, hogy a jegybank mérlegének forrásoldalán (azon belül is a jegybank kötelezettségei között) csökken a készpénzállomány – írta meg a Portfolio.

Április végén 8106 milliárd forintnyi készpénz volt forgalomban Magyarországon, ami egy év alatt 2,3 százalékos, 2022 végéhez képest pedig 2,7 százalékos csökkenést jelent. A háború kezdetén megugrott a készpénzállomány, azóta viszont nagyjából stagnál, enyhén csökken, ahogy az alábbi ábrán látható.

Márciusban és áprilisban először fordult elő az, hogy éves összevetésben csökkent a forgalomban lévő forint készpénz állománya. Korábban

a főleg digitális tranzakciókat sújtó tranzakciós illeték 2013-as bevezetése,

a 150 ezer forint erejéig díjmentes havi kétszeri készpénz-felvételi lehetőség, valamint

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a készpénz mint megtakarítási forma hátrányát az alternatívákhoz képest jelentősen mérséklő alacsony kamatkörnyezet komoly felhajtóerőt gyakorolt a készpénzállományra hosszú éveken keresztül.

Ennek vége, most már három, egymástól részben független, részben pedig nagyon is összefüggő tényezőt látunk a készpénzállomány negatív fordulata mögött:

  • a magas infláció: rendkívül rossz megtakarításnak számít ma a 0%-os hozamú forint készpénz, hiszen évente több mint 20%-ot veszít értékéből, miközben például a 16%-os kamatozású PMÁP lakossági állampapírral ennek a reálérték-vesztésnek a jó része kivédhető,
  • a devizakereslet erősödése: a forint jelentős árfolyamingadozása és a forintgyengüléssel kapcsolatos spekulatív kereslet hatására jelentősen megnőtt a lakosság valutakereslete, aminek első számú kárvallottja a forint készpénz,
  • a pénzforgalom hosszú távú változása: a bankkártya-használat egyre nagyobb arányt képvisel a készpénzhasználattal szemben a vásárlásoknál.

A valutaállományról nincs friss adatunk, de már 2022-ben is jelentős átrendeződés szemtanúi lehettünk. Alig egy hónapja írtunk arról, hogy 2022 végén 706 milliárd forintnyi valuta volt forgalomban Magyarországon, ebből 501 milliárd forint a háztartásoknál, mindkettő új rekordot jelentett. Hét éve nem látott mértékben, 25%-kal nőtt a valutaállomány a magyar gazdaságban, miközben a forint érmék és bankjegyek állománya „csak” 7%-kal bővült. Ma már több mint 1,6-szor több pénzt költünk a bankkártyákkal, mint amennyi készpénzt felveszünk a segítségükkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm