20 °C Budapest
Back view of two hunters with rifles walking in the forest. There is wooden viewpoint near by.

Ennyit költ lőszerekre a dúsgazdag magyar elit: igazi luxushobbi lett a vadászat

2023. március 30. 12:05

Egyre kevesebb lőszer jut a polgári védelmi, rendészeti és vadászati célokra, mivel az európai fegyver- és lőszergyártók teljes kapacitásukkal igyekeznek kielégíteni az ukrán hadsereg megnövekedett lőszerigényét - írta meg a 24.hu.

Magyarországon és a régió más országaiban is fennakadásokat okoz a polgári célú lőszerellátásban az ukrán hadsereg számára biztosított lőszerutánpótlás. Ebből egyelőre annyi érzékelhető, hogy a hagyományos kaliberekből, de magából a lőporból is hiány van, az árak pedig durván megugrottak.

A lap kérdésére válaszolva, Makovinyi Zoltán, a Jape fegyver-, lőszer- kis- és nagykereskedés üzletvezetője elmondta: tavaly február óta egyre kiszámíthatatlanabb a piac, hiszen a nagy európai és amerikai lőszergyártók kapacitásának nagy részét lekötik a hadiipari megrendelések. Igaz, hogy a forint erősödése kicsit kompenzált, de az áremelkedés, a lőporhiány és a csappantyúhoz szükséges nitrocellulóz hiánya több éves válságot okoz a piacon, ami miatt továbbra is hiány és drágulás várható.

A kereskedő az eladásokban számottevő visszaesést még nem tapasztalt, de mint elmondta, akad olyan, puskába való lőszer, aminek darabja már 2800 forint, és húsz darab van egy dobozban. Így nemcsak maga a vadászat, hanem már egy lőtéri gyakorlás is meglehetősen vaskos összegbe kerül.

A Nimród Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a sztenderd kaliberek brutális áremelkedése miatt sokan Szlovákiába járnak lőszert vásárolni, mert egyrészt ott lényegesen olcsóbb, másrészt még van készlet. Különös módon Romániából pedig sokan Magyarországra jönnek vásárolni, mert ott még nagyobb az aktuális készlethiány. A vadász példaként említi, hogy az egyik általa használt lőszerből egy húszas doboz 17–18 ezer forintba került egy éve, ugyanez most közel ötvenezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem